Zo wordt jouw keuken steeds duurzamer

18-08-2021 | Algemeen

Bij het vernieuwen of verbouwen van een keuken komt er altijd veel kijken. De ruimte die beschikbaar is, de veranderingen die gewenst zijn en de materialen waarvoor gekozen wordt. Je kunt je hoofd erover breken. Daar komen dan nog keuzes voor apparatuur bij. EĆ©n ding staat voorop: we kiezen steeds meer voor energiezuinig koken en er is nog meer mogelijk als het gaat om een zo duurzaam mogelijke keuken.

Gerecyclede materialen

Een nieuwe keuken nodig? Dan is het raadzaam eens goed te kijken wat er nu werkelijk aan de keuken moet veranderen. Gaat het om het vernieuwen van een gedateerde keuken, dan hoef je er niet alles uit te slopen, maar kun je ook kiezen voor nieuwe frontjes, een nieuw werkblad en moderne apparatuur. Het scheelt enorm veel bouwafval en er is minder nieuw materiaal nodig. Dat is beter voor milieu en voor je portemonnee. 

Het kan een ontzettend mooie uitdaging zijn om ook dan te zoeken naar tweedehands materialen. Denk aan het maken van houten frontjes van eerder gebruikt hout. Veelal geeft dat een keuken een heel persoonlijke uitstraling, niemand die zoā€™n keuken heeft. Het resulteert vaak in een sfeervolle keuken die nog jaren dienst kan doen.

Energiezuinig koken

daarom kiezen we voor elektrisch koken in plaats van op gas. Inductiekoken is de meest zuinige manier van koken.Ā 
Een platte elektrische kookplaat in het werkblad aangebracht, biedt bovendien een strak uiterlijk aan de keuken en het is ook nog eens makkelijk schoon te maken. Een doekje erover, af en toe met een speciale spray, houdt de inductiekookplaat blinkend schoon. Bovendien is het fraai om deze kookplaat buiten de kooktijd om te beschermen met een inductiebeschermer met een mooie afdruk erop. Je bent immers zuinig op je keuken, die moet langer mee dan vandaag. We gaan voor duurzaam.

Bamboe producten

Producten van bamboe zien we steeds vaker. In tegenstelling tot hout van een tropisch regenwoud gaat een bamboebos nooit verloren omdat het zich steeds vernieuwt. Bamboe is een grassoort die snel groeit en snel verhout. Een ideale houtsoort om er producten van te maken. Door bamboelatjes te verlijmen creƫer je een massieve plaat waar een werkblad van gemaakt kan worden. Niet alleen mooi, maar ook duurzaam. Daarnaast zijn ook serviesgoed en andere gebruiksvoorwerpen van bamboe voor in een keuken heel geschikt.

Zuinige apparatuur

Heb je nieuwe apparatuur in je keuken nodig zoals een koelkast dan is het belangrijk te kiezen voor de meest energiezuinige. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld een afwasmachine, oven en een vriezer. En heb je nieuwe verlichting nodig, kies dan voor ledlampen. Ook die zijn het meest energiezuinig.

Combi kokendwaterkraan

Het is gemak en lekker comfortabel: kokend water direct uit de kraan. Wil je op energie besparen dan is het belangrijk dat je voor een exemplaar kiest die goed geĆÆsoleerd is. Doe je dat niet dan zijn die kranen niet energiezuinig als je dit vergelijkt met warm water uit een hr-ketel. Je kunt ook kiezen voor een zonneboiler voor warm water (in de winter elektrisch na verwarmd, of door je hr-ketel op gas), en een waterkoker voor snel kokend water.

Kies bewust

Toegegeven, het is soms echt een zoekplaatje om een realistisch beeld te krijgen van wat er nu echt energiezuinig is en wat niet of minder dan je zou denken. Laat je daarom altijd goed informeren en kies bewust. Het staat buiten kijf dat je met inductiekoken de minste energie verliest, en dat energiezuinige apparatuur een goede keuze is. Voorts is er veel gelegen aan dat wat er al aanwezig is aan apparatuur en voorzieningen en wat je daaraan zou willen veranderen.

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken!Ā Doordat ze ook veelĀ ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatieĀ specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix