Inductie koken

Wij zijn de uitvinder én de Originele Inductie Beschermer.

De originele Inductie Beschermer

Inductie koken heeft de toekomst. En in veel nieuwbouwhuizen en soms complete wijken kan je ook niet anders dan koken op inductie. En anders kan je je elektrische of gasfornuis vrij eenvoudig om (laten) zetten naar een inductiekookplaat. Subsidies en voordelige regelingen zijn er ook al of komen in de toekomst zodat we allemaal over kunnen stappen.

Duurzaam koken

In 2050 wil de overheid dat alle huishoudens in Nederland helemaal van het gas af gaan. Tot die tijd mogen we koken op gas. Maar dit is een flinke opgave. Want het koken op gas, wat een fossiele brandstof is, houdt een keertje op. De voorraden raken dan uitgeput en het ergens anders vandaan halen wil men dan ook niet meer. Het stoppen met het gebruik van aardgas is een stuk beter voor het milieu. Duurzaam koken is eigenlijk wat we allemaal wel willen. De CO2 uitstoot verlagen is ook nodig voor de verandering van het klimaat.

En met een inductie kookplaat zijn er vele voordelen die we je hieronder graag toelichten.

Eén ervan is uiteraard dat je hem kunt beschermen met een Inductie Beschermer van Dietrix®.

Hoe werkt een inductiekookplaat

Een inductiekookplaat is een kookplaat die gebruikmaakt van het principe van inductieverhitting. Voor het inductiekoken zijn speciale pannen nodig, waarvan de bodem geschikt is om door inductie verhit te worden. Sommige “gewone” pannen kunnen ook gebruikt worden, mits er in de panbodem magnetiseerbaar materiaal is verwerkt.

In een inductiekookplaat zijn elektrische spoelen geplaatst. Deze genereren onder de pan een magnetisch veld met een frequentie van tussen de 25 en 100 kilohertz. Hierdoor gaat er een wervelstroom door de panbodem lopen, die door de weerstand van de bodem wordt omgezet in warmte. Bovendien wordt er warmte opgewekt door magnetische hysterese. Doordat uitsluitend de pan – en niet de kookplaat – verhit wordt, gaat er weinig energie verloren.

Inductie koken staat bekend als veilig. De pan wordt weliswaar heet, en daardoor ook de kookplaat, maar na verwijdering van de pan koelt de kookplaat vrij snel weer af. Bij sommigen verschijnt er een waarschuwingssymbool (in de vorm van een H) na het verwijderen van de pan net zo lang tot de kookplaat afgekoeld is. De meeste inductiekookplaten detecteren of er ook daadwerkelijk een pan boven de spoel staat, door te meten of er voldoende energie wordt opgenomen. Als dit niet meer het geval is, wordt er niets verhit en schakelt het apparaat zichzelf uit.

Voordelen van een inductiekookplaat

Inductie is op dit moment het populairste elektrische kooksysteem. Geen wonder, want het systeem heeft veel voordelen!

  • De energie wordt zeer efficiënt gebruikt: er lekt nauwelijks hitte weg.
  • Het hitteveld warmt zeer snel op en koelt snel af.
  • Het hitteveld past zich aan de panbodem aan, dus is niet te groot of te klein.
  • De kookplaat is makkelijk schoon te houden en te beschermen met een Inductie Beschermer.
  • Laat je de pan op een uitgeschakeld hitteveld staan, dan wordt hij nog een tijdje doorverwarmd.

Andere elektrische systemen, zoals halogeen, reageren veel trager. Ze doen er langer over om de inhoud van een pan te verhitten en om de pit na gebruik te laten afkoelen.

Een paar nadelen zijn ook te noemen, zoals;

  • Inductie vergt meer vermogen waardoor je een aparte stroomgroep voor nodig hebt.
  • Je hebt er speciale pannen voor nodig.

Kiezen uit inductiekookplaten

De grootste verschillen tussen inductiekookplaten zitten vooral in de manier van gebruik: de knoppen, de grootte van de kookzones, hoe netjes de hittezone zich aanpast aan de maat van de pan, etc. In keukenzaken kunnen ze je goed voorlichten! Je kunt ook altijd even een pan meenemen en dit testen in een winkel. Je zult merken dat je water zeer snel kookt en je zo ook sneller kunt koken!

Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat werkt op dezelfde manier als een elektrische kookplaat. En je kunt hierop ook een Inductie Beschermer neerleggen. De warmtespiraal wordt heet zodat de pannen ook warm worden. In tegenstelling tot inductie blijft deze kookplaat relatief lang warm. Ook duurt het langer voordat de kookplaat is opgewarmd. Ook keramisch verbruikt veel energie, het is daarom niet verstandig om een elektriciteitsgroep met andere apparatuur te delen. Wel is deze plaat is een stuk goedkoper als de inductie kookplaat.

Halogeen

Een halogeen verwarmingselement verwarmd de kookplaat, die vervolgens de warmte doorgeeft aan de pan. Net als de bovengenoemde kookplaten is deze plaat makkelijk schoon te houden. En je kunt er een Inductie Beschermer opleggen. Deze vorm van koken heeft veel nadelen. De opwarmtijd is gemiddeld, net iets sneller dat keramisch, zodat je relatief lang moet wachten op je eten.

De plaat koelt langzaam af. De gasplaat wordt veel heter dat de bovenstaande kookplaten, dus de kans bestaat dat de etensresten inbranden. Ook is dit de enige elektrische kookplaat die kan slijten, dus moet de plaat om de zoveel tijd worden vervangen. Wel is deze plaat de goedkoopste van de drie.