Vergeten groenten koken op inductie, hoe doe je dat?

10-11-2021 | Algemeen

Er zijn groenten die op de achtergrond raken, ze worden ‘vergeten’. Volgens sommige mensen terecht, want ze smaken immers nergens naar, maar dat is niet helemaal waar. Je kan verassend lekkere gerechten met vergeten groenten maken. Ook op inductie. 

De meeste vergeten groenten worden nog steeds verkocht, je kan ze kopen in speciaalzaken of bestellen bij een biologische winkel. Voorbeelden zijn: postelein, raapstelen, palmkool, aardpeer, snijbiet en chioggiabieten. Het klaarmaken kan een uitdaging zijn. Want het nadeel van vergeten groenten is dat je niet meer weet hoe je ze klaarmaakt. Wij helpen je een handje.

Hoe werkt koken op inductie?

Iedere groente heeft zijn eigen unieke smaak en wordt op een andere manier klaargemaakt. Heb je nog nooit op inductie gekookt, dan eerst daarover een korte uitleg. Koken op inductie is koken met magnetische velden. Deze velden zorgen ervoor dat de ijzerdelen in de bodem van een pan gaan trillen waardoor de pan opgewarmd wordt. De inductieplaat zelf wordt niet warm. Haal je de pan van de plaat dan wordt er geen warmte meer gecreëerd. De plaat kan warm aanvoelen, maar dat komt door de pan zelf.

Geen speciale pannen

Je hoeft geen nieuwe pannen aan te schaffen wanneer je op inductie gaat koken. Waarschijnlijk doen je oude pannen het prima, maar je moet er wel op letten of de pan van magnetisch materiaal is gemaakt. Weet je dat niet zeker? Hou een magneetje tegen de onderkant van de pan. Blijft de magneet plakken? Dan kan je hem gebruiken voor inductie koken. Geen speciale pannen nodig, maar een muurbeschermer is daarentegen is erg handig. Tijdens het koken ontkom je namelijk niet aan vette spetters. Wist je dat je kan kiezen uit diverse designs? Ook zijn ze verkrijgbaar in alle maten.

Vergeten groenten op inductie

Koken op gas, of op inductie, het lijkt stiekem best veel op elkaar. Bij inductie koken kan je direct de temperatuur hoger of lager zetten en dat kan bij koken op gas ook. Op een inductie plaat kan je net zoals bij koken op gas een pan prima laten sudderen, je zet dan gewoon een lage stand aan. Het voordeel van inductie koken is dat je de temperatuur heel precies in kan stellen. De kans dat koken op een inductieplaat misgaat is daarom klein.

Vijf vergeten groenten op een rij

En dan nu een aantal voorbeelden van vergeten groenten. Jammer dat ze vergeten zijn, want ze zijn lekker en gezond. 

Pastinaak 

Pastinaak lijkt op een wortel, sterker nog het is familie van de wortel, maar de smaak is anders. Het is een beetje vergelijkbaar met anijs. Je kan er soep van maken, maar ook frietjes. Of wat dacht je van pastinaak puree? Op Internet zijn diverse recepten te vinden. 

Postelein 

Postelein lijkt op verse spinazie, een of meerdere blaadjes op een steeltje. De groente zit vol met omega 3 en is van half mei tot half oktober te verkrijgen. Je kan de groente rauw op eten net zoals sla of koken als spinazie. Het past goed in allerlei gerechten. 

Meirapen 

Meirapen zijn paars -, roze-, witte knollen zo groot als een biet. De rapen groeien onder de grond. In landen zoals Frankrijk en België is de meiraap helemaal niet vergeten, maar bij ons kan je ze niet kopen in de supermarkt. Het is een typische voorjaarsgroente met een beetje pittige smaak. Je kan er van alles mee, in de soep, salade of wat dacht je van bakken? 

Palmkool 

Palmkool groeit in de vorm van een klein palmboompje, vandaar de naam. De smaak lijkt op die van boerenkool. Het is een lekkere groente om te roerbakken. Bijvoorbeeld samen met spekjes, slagroom en penne. In Italië is deze groente nog altijd populair. 

Paarse aardappel 

De paarse ook wel blauwe aardappel komt uit Zuid-Amerika. De aardappel is rond en heeft een zoete smaak. Je kan hem gebruiken in salades, maar je kan er ook frietjes of chips van maken. Eigenlijk kan je hem net zo klaarmaken als gewone aardappels. De smaak is een beetje nootachtig.

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken! Doordat ze ook veel ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatie specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix