Overstappen op inductiekoken? Dit is er nodig.

15-09-2021 | Algemeen

Steeds meer mensen stappen over op inductiekoken. Dat is niet voor niets, want behalve dat we steeds minder gebruik moeten maken van gas in verband met het milieu, en elektrisch koken een alternatief is, heeft inductiekoken veel voordelen. Wat ervoor nodig is om een gasfornuis te laten vervangen voor een inductiekookplaat lees je hier. 

Laten we beginnen met de voordelen van inductiekoken. Met een inductiekookplaat kan de temperatuur heel makkelijk worden geregeld en is er geen open vuur. Wel zo gebruiksvriendelijk en veilig. De bodem van de pan wordt verwarmd, de rest van de kookplaat blijft relatief koud, dit in tegenstelling tot bij keramisch koken wat ook een vorm van elektrisch koken is. 

Geen vuil dankzij inductiebeschermer

Dat alleen de plaats waar de pan staat wordt verwarmd, heeft tevens het voordeel dat er geen warmte wordt verspild. Dat scheelt in stroomkosten. Doordat de rest van de kookplaat relatief koud blijft, heb je ook niet snel aangekoekte etensresten op de inductiekookplaat. Deze blijft veel schoner dan bij koken op gas. Bovendien is het mogelijk de kookplaat, als deze buiten gebruik is, af te dekken met een inductiebeschermer zodat de kookplaat schoon blijft. Stofvrij en onbeschadigd. Zoā€™n inductiebeschermer is verkrijgbaar met alle mogelijke prints erop. Van een skyline van een stad, tot jouw eigen favoriete gerecht of een mooie tekst op je inductiebeschermer. Het is de moeite waard om er een mooie en stijlvolle beschermer op te leggen die past bij de stijl van jouw keuken. 

Elektrische installatie aanpassen

Alle reden dus om een inductiekookplaat aan te schaffen en in te laten bouwen in ofwel een nieuwe of bestaande keuken. Daarvoor is het volgende nodig:

-een drie-fase aansluiting of aparte groep in de meterkast 

-geaarde stopcontacten

-perilex stopcontacten voor 2 of 3 fasen kookplaten

-aansluiting naar de keuken

Laat dit door ervaren vaklieden (elektriciĆ«ns) doen, zij weten exact wat er nodig is om de meterkast zo in te richten dat de aansluiting van de inductiekookplaat mogelijk is. Er is namelijk ook nog een verschil in inductiekookplaten, sommige exemplaren vragen om meer stroom dan andere. Als de aansluitwaarde lager is dan 3,6 kW kan de kookplaat op een ‘normale’ groep (1 fase). Bij hogere aansluitwaarden heb je een aansluiting met 2 of 3 fasen nodig. In moderne huizen is tegenwoordig de aansluiting al aanwezig. Oudere huizen vragen om aanpassingen. 

Werkblad met voldoende ruimte

Ook het inbouwen van de plaat is eigenlijk werk voor een vakman. De plaat wordt in het werkblad geplaatst. Houd rekening met ruimte rondom om je eten te kunnen bereiden of pannen neer te zetten. Zoā€™n werkblad moet overigens dik genoeg zijn voor de plaatsing van een inductiekookplaat. 

Geschikte pannen

Pannen die geschikt zijn voor inductiekoken zijn pannen met een magnetiseerbare en geleidende (vlakke) bodem. Je herkent ze aan het spiraalteken op de pan. Oude pannen waar een magneet aan blijft plakken, zijn ook geschikt, mits de bodem vlak is. Gooi dus niet direct je oude pannen weg, maar test ze even. Soms kunnen ze prima gebruikt worden voor het koken op een inductiekookplaat. 

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken!Ā Doordat ze ook veelĀ ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatieĀ specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix