De voordelen van inductiekoken

28-07-2021 | Algemeen

Inductiekoken lijkt meer en meer de standaard te worden in de keuken. Voor wie nog niet is overgestapt op inductiekoken, noemen we hier een aantal voordelen daarvan. 

Als er een ruimte in onze woning is die de afgelopen jaren enorm is veranderd, dan is het wel de keuken. We hebben veel meer aandacht voor de inrichting ervan. We kiezen niet zondermeer voor een standaard opstelling, maar variĆ«ren met keukenblokken en kookeilanden.  

Ook het fornuis heeft een verandering ondergaan. Was jarenlang koken op gas de standaard, op soms enorme fornuizen met vier tot zes gaspitten, tegenwoordig stappen we over op elektrisch koken. Inductiekoken of keramisch koken. Vooral inductiekoken lijkt de standaard te worden. 

Inductiekoken heeft veel voordelen

-duurzaam en energiezuinig

Inductiekoken is vooral duurzaam koken. In tegenstelling tot bij keramisch koken wordt niet de hele kookplaat verwarmd, maar slechts dat deel waar de pan staat. Dat scheelt bakken energie en het is ook nog eens veilig. Bij inductiekoken wordt tachtig tot negentig procent van de verbruikte energie omgezet in warmte in de pan, bij koken op gas is dat rond de vijftig tot zestig procent. Dit komt doordat de warmte bij inductiekoken in de pan ontstaat, en niet zoals bij gas in de vorm van een vlam onder de pan. Ook de tijd dat het kookdeel verwarmd is, blijft beperkt. Zodra je de pan eraf neemt, stopt de verwarming ervan. Een inductiekookplaat gebruikt overigens een vijfde minder energie dan een keramische plaat.

-Gebruiksvriendelijk

Een inductiekookplaat is heel makkelijk te bedienen. Geen draaiende knoppen en palletjes, maar tiptoetsen die met cijfers de warmtetoevoer aangeven. Heel handig en het biedt veel gebruikersgemak. 

-schoon houden

Als iets gemakkelijk is aan een inductiekookplaat is het wel dat deze heel gemakkelijk schoon te houden is, waardoor er geen etensresten achterblijven zoals bij gaspitten wel vaak het geval is. Het egale oppervlak is zomaar afgenomen. Er zijn geen verborgen hoekjes en de plaat sluit ook nog eens goed aan op het werkblad. Wens je in de tijd dat er niet gekookt wordt, dat de plaat beschermd en schoon blijft, dan is een inductiebeschermer de oplossing. Deze dunne flexibele plaat leg je over de inductiekookplaat heen. De beschermer is in allerlei dessins verkrijgbaar en je kunt er ook een eigen foto of tekst op af laten drukken. Het houdt het kookgedeelte niet alleen schoon, maar biedt ook nog eens een verfraaiing aan de keuken.Ā 

-geschikte pannen

De meeste pannen zijn geschikt voor inductiekoken, maar voor de zekerheid kun je checken of er een inductieteken op de onderzijde van de pan staat (het teken met als het ware een paar keer de schrijfletter L aan elkaar geschreven in een vierkant blokje geduid). Als dat er niet staat kun je het nog controleren door een magneetje tegen de bodem aan te houden. Als deze zich hecht is de pan geschikt. Een pan moet in ieder geval wel altijd een platte bodem hebben. Oude pannen die krom zijn getrokken werken niet. We zetten dit nog even op een rij. Geschikte pannen:

  • platte bodem
  • magnetisch
  • gietijzer
  • roestvrijstaal

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken!Ā Doordat ze ook veelĀ ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatieĀ specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix