Zo vier je Wereld Pasta Dag

27-10-2021 | Algemeen

Penne, spaghetti, lasagne, macaroni, wat je ook kiest, vandaag ga je natuurlijk voor een overheerlijke pasta, want het is vandaag Wereld Pasta Dag. Het verhaal achter Wereld Pasta Dag is niet zo spectaculair, maar dat kan ons niks schelen, want het is absoluut geen straf om pasta te eten. Wist je dat er meer dan zevenhonderd soorten pasta bestaan? Dat mag echt wel een keer gevierd worden! 

Maar hoe zit het nou precies met die Wereld Pasta Dag? Op 25 oktober 1995 kwamen veertig verschillende pasta producenten in Rome bij elkaar tijdens de allereerste ā€˜World Pasta Congressā€™. Sindsdien draait het op de 25e oktober allemaal om pasta. Een bijzonder product, wat een feestdag verdiend.

Waar komt pasta eigenlijk vandaan?

Daar bestaat nogal wat discussie over. Er gaan verschillende theorieĆ«n rond. Eentje daarvan is dat pasta ontstaan is in China en door Marco Polo meegenomen is naar ItaliĆ«. Verschillende historici denken dat pasta al veel eerder bekend was in ItaliĆ«. Dat komt door Frescoā€™s die zijn gevonden in graftombes van de Etrusken. Op die frescoā€™s zijn onder andere deegrollers en planken te zien. Dat is nou juist het gereedschap waarmee pasta wordt gemaakt. 

Verder zijn er aanduidingen dat er in de Romeinse Tijd deeg gemaakt werd van meel en water. Dit werd dan gebakken en geserveerd met saus. Men denkt dat het de Sicilianen waren die pasta voor het eerst in water kookten. Lange, dunne sliertjes die lijken op wat nu spaghetti heet. 

Voor wie echt alles over de geschiedenis van pasta wil weten bestaat er zelfs een speciaal pasta museum. Je moet er voor naar Rome, maar in dat museum vind je allerlei recepten, geschriften en schilderijen waaruit blijkt dat pasta echt al bestond voordat Marco Polo terugkeerde vanuit China naar Italiƫ. Pasta moet wat dat betreft heel oud zijn.

Vanavond zet je een pasta op tafelĀ 

Genoeg over de geschiedenis, op Wereld Pasta Dag eet je het pastagerecht wat bij jou favoriet is. Maak eens iets meer tijd dan normaal voor dit gerecht en verras je huisgenoten met een lekkere pastaschotel of pastasaus. Vergeet niet om het recept te delen op social media. 

Vind je het gezellig om met anderen in de keuken te staan? Dit is een ideale dag ervoor, want samen Wereld Pasta dag vieren is nog leuker. Maak eens een keertje zelf pasta, een mooi klusje om met meerdere personen te doen. Op Internet is allerlei informatie te vinden over hoe je dat doet, dus kom maar op met die eigen pasta.

Inductiebeschermer

Wanneer je zelf deeg gaat maken kan het een knoeiboel worden in de keuken. Gelukkig zijn er inductiebeschermers. Deze beschermen je kookplaat. Ga bijvoorbeeld voor een inductiebeschermer met een marmerlook, of kies voor planten of een skyline van een stad waar jij van houdt. Wil je graag een eigen foto op de inductiebeschermer? Dat kan. In een handomdraai ontwerp je zelf een creatie waarbij je ook nog teksten toe kan voegen.Ā 

Ga uiteten

Erg leuk die Wereld Pasta Dag en inductiebeschermers, maar soms heb je helemaal geen zin om te koken. Ga dan op deze dag met je vrienden of partner uiteten. Kies een Italiaans restaurant en geniet van een avondje pasta eten.

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken!Ā Doordat ze ook veelĀ ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatieĀ specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix