Zo kook je zonder verspilling

4-08-2021 | Algemeen

We koken iedere dag en doen er alles aan om daarbij zo min mogelijk energie én voedsel te verspillen. Hier een aantal tips om aan beide zo goed mogelijk te voldoen. 

Als eerste kies je natuurlijk voor inductiekoken. De voordelen? Die zetten we nog eens voor je op een rij. 

  • duurzaam
  • geen gebruik van gas 
  • minder stroomverbruik dan anders elektrisch koken
  • geen vlammen
  • alleen hitte onder de pan
  • temperatuur makkelijk te regelen
  • makkelijk schoon te houden
  • geen verbrandingsgassen
  • strak uiterlijk 
  • mooi af te denken met een inductiebeschermer

Inductiekoken is hiermee een goede stap naar zo milieubewust mogelijk koken. Volgens Milieu Centraal, een stichting van de overheid die als doel heeft meer bewustwording te creëren over energieverbruik en milieu, gooien we jaarlijks zo’n 34 kilo voedsel weg. Gewoonweg omdat we te veel koken. Handig voor kliekjesdag, maar als je zelfs daar niet aan toekomt, dan is dat natuurlijk enorm zonde. 

Nooit meer te veel koken? Neem dan deze tips er harte

-Meet en weeg

Je kent het wel, zo’n volle zak pasta of een pak rijst. Je giet het in de pan en het lijkt niet veel, maar als het gaat koken blijk je een pan vol te hebben. Terwijl je met de helft ook al genoeg had gehad. Zonde. Meet het daarom af in een maatbeker of met een kopje. Vaak staat op het pak of op de zak duidelijk aangegeven hoeveel je per persoon nodig hebt. Daar kun je altijd iets aan toevoegen, maar zomaar een zak leeggieten zou je niet meer moeten doen. 

-Toch te veel? Kliekjesdag!

Houd je toch wat over? Stop het dan in goed afsluitbare bakjes of zakjes en kies voor een kliekjesdag. Maak die restjes echt op door het eten op te bakken of het toe te voegen aan andere hapjes. Zo hoef je niets weg te gooien. Overigens, er zijn leuke sites die tips geven voor het koken met restjes. Ook Milieu Centraal biedt daar inspiratie voor. We geven je in deze blog alvast een voorproefje!

-Check wie er mee-eten

Dat klinkt misschien wat overdreven, maar als je weet wie er mee-eten kun je daar natuurlijk prima op anticiperen. Sportende pubers (überhaupt pubers) eten flink, maar kleine kinderen vaak veel minder. Houd daar rekening mee. 

Toch teveel rijst of pasta gekookt? 

Enkele tips voor wie toch een beetje uit z’n slof is geschoten en te veel rijst heeft gekookt. 

  • gekookte rijst kan prima door een soep. Dan wordt het een heerlijke maaltijdsoep.
  • maak eens een salade van rijst met stukjes tonijn of zalm en allerlei groenten. Het is superlekker om dit in uitgeholde en gegrilde paprika’s te doen. 
  • wist je dat je restjes pure rijst heel goed als vulling voor cake, brooddeeg en pannenkoekbeslag kunt gebruiken?  

Heb je pasta over? 

Dan kun je daar ook heus nog veel mee. 

  • maak eens een toetje met gekookte overgebleven pasta door er honing en noten doorheen te doen. Voeg ook wat gekookte room, koekkruiden en kaneel toe. 
  • maak een salade van de pasta. Voeg toe wat je nog in de koelkast hebt staan aan groenten bijvoorbeeld. Met een beetje feta of een andere kaas is dat smullen. 

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken! Doordat ze ook veel ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatie specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix