Zo creëer je een duurzame keuken

12-01-2022 | Algemeen

Led-verlichting, houten producten, inductiekoken en af en toe kliekjesdag. Hiermee breng je duurzaamheid in de praktijk. In de keuken.

We zijn ons meer en meer bewust van het feit dat duurzaamheid niet alleen het milieu spaart, maar ook onze portemonnee. Met de huidige hoge energieprijzen is het raadzaam om spaarzaam met energie om te gaan en op de kleintjes te letten. Ook in de keuken.

We brengen enorm veel tijd in de keuken door. Niet alleen omdat we er koken, maar ook omdat we er -als je een ruime keuken hebt met plaats voor een eettafel- vaak met vrienden zitten, de kinderen er huiswerk maken en sommige mensen aan de keukentafel hun thuiswerk doen.

Led-verlichting

Omdat we er zoveel tijd doorbrengen is het slim om te kiezen voor zuinige producten en materialen die het milieu niet schaden. Denk bijvoorbeeld aan led-verlichting. Een led-lamp is zuiniger dan een gloeilamp en verdient zich snel terug.

Houten producten

Vervang plastic producten door duurzame houten producten, het liefst van lokaal hout. Plastic wordt namelijk in de natuur niet afgebroken en is een flinke vervuiler. Hout is biologisch afbreekbaar. Bovendien geeft het ook nog eens veel sfeer in een keuken. Denk aan houten schalen, lepels, snijplanken, vijzels, deegrollers en ga zo maar door.

Zonder gas

Natuurlijk is het ook een idee om, als jouw keuken aan vervanging toe is, te kiezen voor een volledige keuken van hout of bamboe. Zo’n keuken gaat een leven lang mee en je bent verzekerd van een prachtige keuken met een warme uitstraling. Het materiaal is duurzaam. Hier past overigens ook heel goed een moderne inductiekookplaat bij, zodat je geen gas meer in de keuken hoeft te gebruiken. Wel zo milieuvriendelijk. 

Heb je een kleine keuken, dan kun je de werkruimte uitbreiden door op die inductiekookplaat een inductiebeschermer te leggen. Die beschermt niet alleen de plaat, maar biedt dus ook nog eens extra werkruimte. Je kunt er, als de kookplaat niet in gebruik is, gewoon spulletjes opzetten. De plaat blijft beschermd.

Kliekjesdag

Praktisch gezien kun je ook met voeding heel wat bereiken als het gaat om duurzaamheid in je keuken. Dat betekent dat je vooral lokale producten van het seizoen bereidt en het liefst niets weggooit. Geen verspilling van voedsel dus. Dat betekent dat je ook een dag of vaker in de week kliekjes eet. Niets mis mee en eigenlijk heel erg lekker. Een kliekje boerenkool dat wordt opgebakken is vaak niet te versmaden. Het is zo gemaakt. Laat maar pruttelen, ook op een inductiekookplaat.

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken! Doordat ze ook veel ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatie specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix