Vijf weetjes die je nog niet wist over inductie koken

3-11-2021 | Algemeen

Tegenwoordig is een inductiekookplaat niet meer weg te denken in de keuken. Vroeger kookte bijna iedereen op een gasfornuis, maar  kiezen steeds meer mensen voor koken op elektriciteit. Inductie koken heeft voordelen ten opzichte van koken op gas. Geen etensresten meer tussen het fornuis en het is simpele manier van koken. Toch zijn sommige mensen bang om de overstap te maken. Ze blijven vasthouden aan koken op gas. Een vertrouwd en veilig gevoel. Vandaar dat wij vijf weetjes over koken op inductie op een rijtje hebben gezet die twijfelaars over de streep trekken.

1.  De veiligste manier van koken

Bij inductie koken heb je geen open vuur, het gas kan niet lekken en wat erg fijn is: je kan je niet branden aan de inductieplaat. Wanneer je de pan van de inductie kookplaat haalt wordt er geen energie meer gegenereerd. Dat betekent: geen pan, geen warmte. Het enige wat nog mogelijk is: jezelf branden aan de pan, maar dat is ook het enige. 

Heb je kinderen in huis? De meeste kookplaten kunnen met een druk op de knop geblokkeerd worden. Bovendien warmt de plaat niet op als er geen pan op staat. Dus komt je kind aan de knoppen en staat er geen pan? Dan wordt de plaat niet warm.

2. Het is makkelijk

Naast dat inductie koken veilig is, is het ook eenvoudig. De controle is makkelijker vergeleken bij op gas koken. Een inductiekookplaat warmt net zo snel op als een gaspit en met de draaiknoppen kun je de warmte exact instellen. De kookzones op de plaat kan je flexibel instellen. De warmte is makkelijk te reguleren en na gebruik gaat het afkoelen een stuk sneller dan bij een gaspit.

3. Schoonmaken is eenvoudig 

De kookzones van een inductiekookplaat worden niet zo vies. Ze worden alleen warm op de plekken waar de pannen staan, stroomt er vocht over dan gaat dit niet vastzitten aan je kookplaat. En een inductie kookplaat is plat. Na het koken een doekje eroverheen en je bent klaar. Geen gaspitten waar viezigheid tussen gaat zitten, maar gewoon een plaat die je zo schoon hebt. Wil je helemaal geen gedoe hebben schaf dan een inductie beschermer aan. Dan heb je ook geen krassen en stof. Bovendien vergroot het je aanrecht en werkruimte.

4. Energiezuinig en snel

Bij inductiekookplaten word de warmte alleen opgewekt waar deze nodig is en dat gebeurt op een vlotte manier. Ook gaat het opwarmen sneller als bij gas wat energie zuiniger is. Wil je graag energie besparen? Dan is inductie koken de ideale keuze. Er gaat weinig energie verloren en dat is goed voor het milieu. Bovendien is het ook nog eens goedkoper, een mooie bijkomstigheid.

5. Een luxe uitstraling

Inductie koken heeft technische voordelen en functionele, maar daarnaast geeft inductie koken je keuken een strakke uitstraling. Het is een stijlvolle toevoeging. Ga bijvoorbeeld voor een effen zwart, marmerlook of een eigen foto op je inductie beschermer. Eventueel kan je een tekst toevoegen, een mooi gedicht, spreuk, er is van alles mogelijk. Een inductiebeschermer zorgt voor de finishing touch in je keuken.

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken!Ā Doordat ze ook veelĀ ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatieĀ specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix