Van gasfornuis tot inductiekookplaat en van sudderlap tot sushi

7-07-2021 | Algemeen

De inductiekookplaat heeft koken op gas naar de achtergrond geduwd. Het is net als met het koken zelf. Dat is ook al jaren in ontwikkeling en we experimenteren er tegenwoordig flink op los. Indiaas eten, Japans kokkerellen. Niemand staat ervan te kijken, terwijl in de jaren vijftig van de vorige eeuw nauwelijks iemand nog van een paprika had gehoord. De weg van sudderlapjes naar sushi. 

Een Michelin-ster hoef je er niet voor te hebben, maar een beetje lekker koken is toch wel een must anno 2021. De tijd dat we louter op sudderlapjes en doorgekookte bloemkool de week doorkwamen, ligt ver achter ons. We koken een aardig eindje over de grens en verdiepen ons meer dan ooit in wat er op ons bord terecht komt. Als het om koken gaat zijn we een stuk creatiever geworden. 

Het heeft zeker tot de tweede helft van de jaren vijftig van de vorige eeuw geduurd eer Nederlanders een beetje losgingen met eten. Mensen gingen op vakantie en leerden de pizza kennen, spaghetti en de hamburger. Vooral in de jaren zeventig kwamen er restaurants die ā€˜buitenlandsā€™ eten aanboden zoals de Italiaanse pizzeria en de Franse bistro. Het Chinese restaurant bestond al veel langer en werden vanaf de jaren vijftig echt populair. Het duurde echter wel tot de jaren tachtig voordat een groot aantal mensen het in de eigen keuken aandurfde.

Je at bloemkool en had geen idee wat broccoli was

Tegenwoordig heeft ieder magazine een recept in het blad staan. In die tijd waren er louter de Libelle en de Margriet die dat hadden en die dus soms baanbrekende ingrediĆ«nten adviseerden. Een kiwi? Daar hadden veel mensen nooit van gehoord. Van de paprika ook niet echt. Je at bloemkool en had geen idee wat broccoli was. 

In de jaren zestig leken de menukaarten in restaurants nog allemaal op elkaar. Langzaamaan veranderden de restaurants hun gerechten en kwam er meer variatie. Er verschenen naar aanleiding daarvan ook kookboeken. De Nederlander werd zich bewust van het belang van vers eten. Ook kwam in die periode de supermarkt in zwang. De combinatie van de recepten uit de Margriet en de producten in de schappen van de supermarkt moge duidelijk zijn. Wie een gerecht uit een magazine wilde maken waar paprika in verwerkt werd, wilde dat bij de super kunnen kopen. Zo ging het gelijk op en breidde het assortiment zich steeds verder uit. 

We koesteren onze kookplaat en kiezen voor een inductiebeschermer

Inmiddels weten we niet beter dan dat de supermarkt alle mogelijke producten biedt uit eigen land en uit het buitenland. Je grijpt zelden mis. We koken heel wat af en experimenteren erop los. We koesteren onze inductiekookplaat die het van het gas heeft overgenomen. Dat we daar zuiniger op zijn dan ooit tevoren blijkt wel uit het feit dat we de plaat optimaal willen beschermen en schoonhouden als we er even geen gebruik van maken. Dat doen we met de Inductie Beschermer. Een product in de vorm van een dun oprolbaar materiaal die de inductiekookplaat ruim bedekt en daarmee die kookplaat beschermt en ons werkblad vergroot. Er zijn standaard prints voor op de beschermer verkrijgbaar, maar hoe leuk zou het zijn als we er een eigen foto of tekst op af laten drukken. Dat is allemaal mogelijk. Misschien een afbeelding van die goed gelukte Hollandse stoofschotel? Of ga jij liever voor iets exotisch zoals artisjokken, citroengras of die Indiase maaltijd of de sushi die je wekelijks creƫert. Tijden zijn veranderd. Alhoewel de bloemkool met sudderlapjes zeker nog kunnen, staat het in het weekmenu gewoon naar de sushi van gisteren en de Indiase curry van morgen.

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken!Ā Doordat ze ook veelĀ ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatieĀ specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix