Stoofpotjes, stoofperen en stamppotten

24-11-2021 | Algemeen

Lekkere herfstgeuren in de keuken van stamppotjes of stoofschotels die uren staan te pruttelen. Maar kun je wel stoven op een inductiekookplaat? En is het niet tijd voor een nieuwe inductiebeschermer met een meer winterse afbeelding? Hier volgt volop inspiratie voor het nieuwe seizoen.

Het is er weer tijd voor en wie vindt dat het nou niet lekker? Een stoofpot die lekker lang staat te pruttelen op het vuur, eh… op de inductiekookplaat. Dat klinkt misschien wat minder romantisch, maar werkt prima. Ook elektrisch koken, inductiekoken, leent zich uitstekend om er een stoofpotje op te maken. 
Sudder op een lage stand, sommige inductiekookplaten hebben zelfs een zone speciaal voor braadpannen. De bodem van de pan wordt verwarmd door de warmtebron, en het voedsel in de pan wordt dan weer verwarmd door de bodem ervan. Dit is bij inductiekoken niet anders dan bij gas. De stoofschotel gaart prima. Stel de inductiekookplaat in op laagvermogen om te sudderen.

De keuken geurt naar laurier en kruidnagel

En dan de inhoud van de pan. Denk aan hachee, goulash, coq au vin of Irish Stew. Er komt inderdaad heel wat buitenland bij kijken, maar hachee is toch echt Nederlanders. Hachee bestaat voornamelijk uit rundvlees dat lange tijd suddert in bouillon met ui en wat zuur in de vorm van azijn. Een flinke scheut rode wijn past er ook prima bij. Peper, kruidnagel en laurier geven de smaak. Denk er rode kool en aardappelpuree bij, en (zelfgemaakte) appelmoes natuurlijk. 
Stoofperen is een ander voorbeeld van een gerecht dat lekker lang opstaat en vooral de keuken voorziet van zo’n heerlijke herfstgeur. Denk aan kaneel en sinaasappel, laurier en zoete wijn. Ouderwets? Nee hoor. Zo modern als de inductiekookplaat is, tussendoor afgedekt met een mooie inductiebeschermer met een prachtige afbeelding erop, zo modern zijn ook stoofperen als je ze combineert met een salade of als toetje eet met slagroom en vanille. Nog een aanrader, doe ze eens door je Griekse yoghurt of op een pannenkoek!

Tip!

Even tussendoor over de inductiebeschermer die deze winter jouw inductiekookplaat schoon en stofvrij houdt. Heb je al eens nagedacht over een afbeelding erop van jouw mooiste stoofpot of stamppot? Dat geeft meteen een winters tintje aan je keuken en het daagt je uit om je eigen creatie te fotograferen, zodat deze kan worden afgebeeld op de inductiebeschermer. Kies voor een mooie pan en een fraaie ondergrond. Leg er wat herfstige accessoires bij en fotograferen maar.

Kleurrijke stamppot afgebeeld op de inductiebeschermer

Nu we het toch over stamppot hebben. Ook daar is het weer tijd voor. Hutspot, boerenkool, andijviestamppot oftewel stimpstamp en hete bliksem, een stamppot van aardappels en appel. Liever vegan? Dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld zoete aardappel met wintergroenten en rijst. Doe er lekker veel kruiden bij zoals kurkuma en komijn. Ook zo’n stamppot leent zich overigens prima om te fotograferen. Zie je het al voor je? Een warmoranje fraaie pan met daarin het groen van de boerenkool en het bruinoranje van de spekjes. Kleurt fantastisch en laat zich prima afbeelden op de inductiebeschermer. Dan heb je er nog langer plezier van.

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken! Doordat ze ook veel ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatie specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix