Pannenlappen; ouderwets of lekker hip?

18-05-2022 | Algemeen

Kon je ze vroeger in werkelijk elke keuken terugvinden, meestal aan een haakje aan de muur in van die vrolijke retro kleurtjes met oranje en bruin, tegenwoordig zijn er ongetwijfeld huishoudens te vinden waar men je vreemd aankijkt bij het woord pannenlap. Toch is de pannenlap bezig met een comeback, en wij begrijpen wel waarom. Ben jij vanaf vandaag ook team pannenlap?

Ovenwanten VS pannenlappen

OK, allereerst even dit. Ovenwanten en pannenlappen zijn niet dezelfde dingen. Ovenwanten zijn, zoals het woord al aangeeft, speciale wanten waarmee je hete ovenschotels uit de oven kunt pakken zonder je handen te verbranden. Pannenlappen zijn daarentegen speciaal voor het verplaatsen van hete pannen van je kookplaat naar de tafel Ć©n om de hete deksels van deze pannen veilig op te kunnen tillen wanneer je gaat opscheppen of wanneer jeĀ  tijdens het koken in een pan wilt roeren of kijken. In theorie kun je hier natuurlijk ook ovenwanten voor gebruiken, maar wie eenmaal pannenlappen gewend is weet dat deze hier veel geschikter voor zijn.

Voorkom brandblaren met de pannenlap

De pannenlap is in de eerste plaats natuurlijk een handig gebruiksvoorwerp dat in het leven geroepen is om brandblaren te voorkomen tijdens het koken en verplaatsen van pannen. Als je dit gewoon met je blote handen doet loop je het risico dat je je handen brandt aan de hete handvaten, en dat je bovendien daardoor de pan met gloeiend hete inhoud laat vallen. Hartstikke gevaarlijk dus en zonde van je eten. Nou zijn er waaghalzen die denken dat een theedoek net zo goed als pannenlap kan fungeren, maar doordat deze uit Ć©Ć©n stuk bestaat is dit toch totaal niet praktisch, tenzij je kokend water moet afgieten. Safety first is ook in de keuken een goed motto, dus als voor je eigen veiligheid en die van je gezinsleden is het een heel goed idee om een (of meerdere) setje pannenlappen voorhanden te hebben.

De pannenlap als hippe keuken accessoire

Naast een praktisch gebruiksvoorwerp en een manier om jezelf te beschermen tegen de hitte van de pannen is een pannenlap bij uitstek een voorwerp waarmee jij je keuken kunt opfleuren. Dat doe je bijvoorbeeld door een paar haakjes aan de muur te bevestigen in de buurt van je kookplaat en daar je pannenlappen een plekje te geven. Handig omdat ze zo voor het grijpen zijn en je kunt ze gebruiken om de stijl van je keuken interieur te benadrukken, kies bijvoorbeeld voor een mooie bijpassende kleur of juist een contrasterende. Voor een mooie landelijke print erop of juist iets vrolijks en grappigs.

Zelf pannenlappen maken

De pannenlap is niet alleen populair, maar vooral ook de zelfgemaakte pannenlap is erg gewild. Tijdens de pandemie zijn mensen massaal aan het handwerken geslagen, en daarbij zijn flink wat pannenlappen gehaakt met die fijne retro look. De pannenlap is daarnaast ook een heel geschikt cadeautje om samen met kinderen te maken voor een Vader- of Moederdag voor de culinaire ouder. Dat zijn nog eens cadeautjes die jarenlang met liefde gebruikt zullen worden. Perfect als je van one-of -a-kind houdt. Het enige wat je hoeft te doen is zelf een blanco pannenlap maken of kopen, die de kinderen vervolgens met textielstiften of verf helemaal hun eigen maken. Zelf een pannenlap haken is ook een fluitje van een cent met alle leuke patronen die je online kunt vinden.

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken!Ā Doordat ze ook veelĀ ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatieĀ specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix