Welke inductie kookplaat past bij jou?

6-10-2020 | Algemeen

Als je een nieuwe keuken gaat uitzoeken, kom je er al snel achter dat je voor heel veel keuzes komt te staan. Je zult niet alleen keuzes moeten maken in de kleur van je keuken, maar ook het aanrechtblad is heel bepalend, wil je glans of mat en welke inbouwapparatuur kies je? 

En dan heb je nog ontelbare soorten inductie kookplaten waar je uit kunt kiezen. Wil je er één met afzuiging, hoe groot moet hij zijn, etc…

Wanneer stap je over?

Wanneer je gaat verhuizen of een nieuwe keuken gaat aanschaffen is de stap van gas naar gasloos koken zo gemaakt. Je hebt minder gedoe met schoonmaken. Het inductie koken is energie zuiniger en dus duurzaam en je eten is sneller klaar!

In elke woning in Nederland kan een inductiekookplaat aangesloten worden. Het is wel aan te raden een nieuwe stroomgroep aan te maken en een speciale stekker (5-polige perilex stekker) heb je ook nodig. Er zijn een aantal goede bedrijven die gespecialiseerd zijn in het vervangen of installeren van een inductie kookplaat.

Inductie kookplaten

Het grote verschil in inductie kookplaten zit hem vooral in de afmetingen en het aantal kookzones. Ook hoe de hittezone zich aanpast aan het formaat van de pan en de vele functies op een inductie kookplaat. Besluit je over te stappen, bezoek een keukenzaak en laat je goed voorlichten over alle mogelijkheden die er zijn.

Ga ook even na welke functies jij belangrijk vind die er op jouw inductie kookplaat moeten zitten.

  • Kinderslot: Heb je een jong gezin? Denk dan aan goede kinderbeveiliging op je kookplaat. Het is van essentieel belang, want je wilt geen ongelukken! 
  • Timerfunctie: Deze zit eigenlijk standaard op elke inductie kookplaat. En je kunt per zone een tijd instellen dat je de aardappelen en je groente moet koken. Super handig!
  • Pauze functie: Stel, je staat te koken en je kind heeft je net even nodig, de deurbel gaat of je krijgt een belangrijk telefoontje. Dan wil je niet dat je vlees verbrand! Zet met deze functie je kookplaat even op pauze en ga erna weer verder waar je gebleven was. Ideaal! 

geïntegreerd afzuigsysteem

En dan heb je nog hele mooie inductie kookplaten met een geïntegreerd afzuigsysteem! Diverse merken hebben zich hierin gespecialiseerd, denk onder andere aan Bora. Zij hebben verschillende modellen op de markt gebracht waarbij je geen afzuigkap boven je keuken hoeft te plaatsen. Want als je een mooi kookeiland hebt, wil je niet altijd zo’n afzuigkap erboven hebben hangen.

Een Bora Pure met afzuigsysteem.

De werking van deze soort kookplaten verschilt. Maar het principe is hetzelfde. De filters die erin zitten filteren de lucht en de ventilator zuigt de lucht weg. Ook zit er een opvang systeem in, die vet en etensresten opvangt. Dit alles moet je regelmatig schoonmaken of vervangen. Bijvoorbeeld het koolstoffilter wat erin zit. Deze kan je in de oven reinigen, maar na een aantal jaar zal deze moeten worden vervangen.

Het is uiteraard mogelijk om over een kookplaat met afzuigsysteem een Inductie Beschermer te leggen. We raden je hiervoor de DELUXE variant aan. Deze ligt mooi stevig en is wat dikker. Er is eventueel wel een bolling te zien. Maar je beschermt naast de kookplaat ook het systeem zelf.

Voorbeeld van een inductie kookplaat met afzuigsysteem.

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken! Doordat ze ook veel ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatie specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix