Hoe schoon is jouw keuken? Lekker soppen

24-06-2021 | Algemeen

Een schone keuken is een lust voor het oog. Maar ja, hoe houd je dat vol als die keuken iedere dag intensief wordt gebruikt? Door regelmatig schoon te maken. Gewoon even die lap erdoor en je kookplaat overdag afdekken. We leggen het uit. 

De keuken is misschien wel de meest intensief gebruikte ruimte in huis. Vooral bij wie een woonkeuken heeft, is dat het geval. Behalve dat er gekookt en in de meeste gevallen ook gegeten wordt, maken we er huiswerk, ontvangen we er vrienden en misschien is de keukentafel de laatste tijd ook wel je bureau geworden. Je thuiswerkplek. 

Intensief gebruik vraagt om intensief schoonmaken. Niet ieders favoriete bezigheid, maar het leidt wel regelmatig tot een fijn resultaat. Het geeft voldoening, zullen we maar zegen. Hier een aantal tips om dit goed te doen zonder dat je er zeeën van tijd aan moet besteden. 

Regelmatig soppen scheelt uren werk

• Aanrechtblad en vieze vaat

Het gaat er vooral om dat je het een beetje bijhoudt. Wie iedere week de keuken even onderhanden neemt, hoeft geen dagen te schrobben. Zorg er in ieder geval voor dat het aanrecht altijd netjes blijft. Berg spullen direct op, haal er steeds een (schoon) doekje overheen, zet vieze vaat in de afwasmachine of was het direct af. En ruim ook die vaat na het afdrogen meteen weg. Scheelt veel onrust en geeft de keuken meteen een opgeruimde look. 

• Kastgrepen en vette vingers

Grepen van kastjes zijn een dankbaar item om schoon te maken. Die handgrepen worden constant aangeraakt met vieze handen, natte handen en vette handen. Wekelijks een lapje met een schoonmaakmiddel erlangs en het is weer spik en span. 

Wandtegels en kookspetters

Wandtegels zijn er om spetters op te vangen. Die moet je dus ook weer weghalen. Met een lekker sopje en een goeie doek wrijf je die er zo vanaf, mits je dat regelmatig doet. Alles wat je lang laat zitten, is steeds moeilijker weg te halen. Daarom is die wekelijkse sopbeurt geen overbodige luxe. Dan is het ook zomaar gepiept. 

• Kookplaat en kokkerellen

Het fornuis of de kookplaat maak je het beste iedere avond even schoon na het koken. Om de kookplaat overdag te beschermen tegen vet en vuil kun je er een Inductie Beschermer overheen leggen. Dat scheelt veel poetsen. Saai? Allerminst. Behalve dat zo’n beschermer heel functioneel is, is deze ook gewoon heel erg mooi en kun je er alle mogelijke afbeeldingen of teksten op aan laten brengen. Zoals een foto van de vakantie, de kinderen of van eigen gerechten als je van kokkerellen houdt. Je kunt ook kiezen voor de bestaande afbeeldingen die al enorm fraai zijn zoals foto’s van kunstwerken, groenten, serviesgoed, skylines van steden, bloemen of mooie quotes. 

• Wasbak en afval

Rest hier nog de keukenwasbak te noemen die je goed schoon kunt houden door regelmatig het zeefje te legen in de afvalbak en met een afwasborstel of schuursponsje de bak even te schrobben. De kraan kun je met middelen tegen kalk af en toe sprayen en daar vervolgens een doekje overheen halen. 

• Producten die vet verwijderen

De producten om een keuken schoon te maken? Veel mensen zweren bij schoonmaakazijn. Dat ruikt echter niet zo heel lekker. Vet kun je ook goed weghalen door wat baking soda op een spons te doen en daarmee bijvoorbeeld keukenkastjes schoon te maken. Beetje nawrijven met een vochtige doek en klaar is kees. Soda is sowieso een goede ontvetter en wie nog altijd de groene zeep aanhangt, kan ook dat prima inzetten. 

Nog even stofzuigen en eventueel dweilen en je keuken is weer om door een ringetje te halen. 

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken! Doordat ze ook veel ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatie specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix