Het nut van de bijkeuken

26-01-2022 | Algemeen

Een strakke keuken is ook een opgeruimde keuken. Dat valt niet altijd mee, maar wie een bijkeuken heeft, heeft meer mogelijkheden. De voordelen van de bijkeuken op een rij. 

Een keuken is één van de belangrijkste ruimten in een woning. Daar wordt niet alleen gegeten. Wie een beetje de ruimte heeft, zit er urenlang met vrienden aan een tafel, de kinderen doen er hun huiswerk, en wie thuiswerkt zit ook vaak in de keuken. Zeker als er geen aparte werkkamer in huis is. Tegenwoordig spreken huizenzoekers ook steeds vaker de voorkeur uit voor niet alleen een ruime keuken, maar ook een bijkeuken. De voordelen ervan blijken groot. En het scheelt heel wat ergernissen in de keuken.

Minder troep in de keuken

Een van de belangrijkste aspecten van een bijkeuken is wel dat de keuken zelf er opgeruimder bij blijft. En ook schoner. Met een inductiebeschermer kun je de kookplaat netjes houden, maar de rest van het aanrecht ligt vaak vol met spullen die de kinderen uit school meenemen. Het staat er vol met boodschappen, de riem van de hond ligt erop en de post ligt steevast op een stapel in het hoekje tegen de koelkast aan. Om over de plek van de schone of vieze was maar niet te spreken.

Opslagruimte

Wie gezegend is met een bijkeuken heeft ruimte om er een voorraad boodschappen op te bergen die dus niet in de keuken zelf terecht komt. Dat geeft in de keuken én in de bijkeuken veel ruimte en overzicht. Alle blikken bruine bonen en soep vinden in de bijkeuken een plek. Denk ook aan keukenaccessoires als een broodbakmachine, een keukenmachine, een mixer en ga zo maar door. 

Was en machines

De was is vaak een obstakel in het huis. Met een wasmachine en eventueel een droger in een bijkeuken scheelt dat veel ruimte in bijvoorbeeld een badkamer. Bovendien betekent het dat je met de was de trap niet op en af hoeft. Gemak dient de mens. En je hangt de was ook makkelijker buiten op. Scheelt veel gesjouw. 

Huisdieren

Je kent vast wel keukens waar een bench voor de hond te vinden is, waar voederbakken staan voor de hond of de kat en waar buitenlaarzen een plek vinden in de hoek. Dat is allemaal verleden tijd als je een bijkeuken hebt waar al deze zaken opgeruimd kunnen worden. De hond vindt het heerlijk om in een koele bijkeuken te kunnen slapen, eventueel in een bench. De smerige laarzen na een heerlijke wandeling kunnen er gewoon achtergelaten worden en eventueel zelfs worden afgespoeld, als er een wasbak is. 

Zo vinden veel dagelijks te gebruiken spullen een weg naar een bijkeuken die door een deur dicht te trekken gewoon uit het zicht blijven. De keuken blijft opgeruimd en overzichtelijk. Een schoon aanrecht is immers heel wat waard. Een afgedekte inductiekookplaat, opgeruimde kastjes, geen obstakels op de vloer. Kortom, een frisse heldere strakke en vooral gezellige keuken zonder troep. Lang leve de bijkeuken. 

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken! Doordat ze ook veel ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatie specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix