Grote gezinnen aan de keukentafel

27-09-2022 | Algemeen

Een gezin met twee of drie kinderen is normaal. Als er meer kinderen aan de keukentafel schuiven, spreek je al snel van een groot gezin. Hoe fiksen die gezinnen het? We kijken er graag naar. 

Onze keukens zijn qua grootte afgestemd op het gemiddelde gezin, met 2,14 mensen per Nederlands huishouden (2021). In 1961 was de gemiddelde huishoudensgrootte nog 3,54. Het gemiddeld aantal kinderen per gezin daalt al jaren, maar uitzonderingen bevestigen de regel. Grote gezinnen zijn er ook. 

We kijken graag naar ‚ÄėEen huis vol‚Äô

Het grootste gezin van Nederland telt zeventien kinderen. Zeventien! Dat is best bijzonder, maar ook met acht kinderen ben je een bijzonder gezin. Dat blijkt wel uit de media-aandacht voor grote gezinnen. Veel mensen kijken graag naar het televisieprogramma ‚ÄėEen huis vol‚Äô van de KRO/NCRV. 

Jaren terug maakte fotograaf Annie van Gemert het boek ‚ÄėKinderrijk‚Äô, vol portretten over grote gezinnen van acht tot zestien kinderen, in Nederland en Vlaanderen. Foto‚Äôs van bergen afwas, wasgoed, speelgoed en rijen schoenen in de gang. Het spreekt duidelijk tot de verbeelding. 

Een keuken vol mensen en keukenaccessoires

Opvallend detail is dat de keuken in dit soort gezinnen een centrale plaats inneemt. Het is meestal een U-vormige keuken met een grote tafel, veel stoelen, veel spullen. Net als bij ieder ander gezin, maar dan in de overtreffende trap. Hier wordt gegeten, gepraat, de was gevouwen, de afwas gedaan. De schoolschema’s hangen op de enorme koelkast, twee kalenders hangen aan de muur. Hier wordt georganiseerd en geleefd. Dat het er volstaat met potten, pannen en andere keukenaccessoires laat zich raden. Er zijn veel spullen en veel mensen. 

Toch is het er niet standaard rommelig. Het is juist opvallend opgeruimd en schoon, en het gaat er vaak georganiseerd aan toe. De keuken is spic en span en alles verloopt op rolletjes. Daar kan een gezin met drie kinderen nog een puntje aan zuigen. In een groot gezin heeft vaak iedereen een taak. Geen gemor en gezeur, je doet wat je moet doen en je helpt elkaar. 

Kinderen draaien mee in het huishouden

De wekelijkse schoonmaakbeurt wordt nooit overgeslagen, de was kent een systeem, en ieder kind heeft wel een keer een kookbeurt. Zo leren deze kinderen uit grote gezinnen meestal eerder dan een ander kind om mee te draaien in een huishouden en krijgen ze daarmee een grote zelfstandigheid. Of ze daardoor ook eerder het ouderlijk huis verlaten, valt te bezien. Vaak vinden ze het lange tijd nog te gezellig thuis. 

Op deze manier kan het kijken naar het reilen en zeilen van grote gezinnen inspiratie bieden voor het organiseren van het eigen gezinsleven. Mogelijk is dat zelfs de kracht van dit soort televisieprogramma‚Äôs en boeken daarover. Richt je keuken slim in, organiseer de taken, houd de boel lekker opgeruimd en schoon en kies voor handige keukenaccessoires. Waarvoor je natuurlijk prima bij ons terecht kunt. 

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken! Doordat ze ook veel ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld Рcommunicatie specialist en grafisch designer van origine Рweet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix