Erwtensoep maken op inductiefornuis, kan dat wel?

8-12-2021 | Algemeen

Wanneer je overstapt van koken op gas naar inductie heeft dat invloed op je kookkunsten. Inductie, hoe werkt dat eigenlijk? Hoe komt het met de enorme pan erwtensoep die je altijd voor de hele familie maakt? Is de smaak nog precies hetzelfde?  

Uiteraard krijg je die soep aan de kook op inductie, maar mis je niet de controle over het vuur? Koken zonder vlammen, dat is toch best gek? Wanneer je eenmaal gewend bent aan inductie, voelt koken net zo fijn als koken op gas. Het is gewoon een kwestie van tijd. Bovendien zitten er voordelen aan het koken op inductie. Zo geeft inductie bijvoorbeeld veel minder hitte af dan gasfornuizen.

Zo werkt inductie

Koken op inductie vindt plaats op een kookplaat die bestaat uit een veld van magnetische spoelen. Wanneer de spoelen contact maken met ferromagnetisch materiaal lokt dat een reactie uit die warmte genereert. Vandaar dat je bij inductie koken pannen moet gebruiken met dit materiaal. Alleen de bodem van de pan wordt verwarmd vandaar dat de plaat zelf redelijk koel blijft. Dit heeft als voordeel dat je je niet brandt aan de kookplaat en dat maakt het koken veiliger dan op gas koken. Bovendien wordt de warmte beter benut en hierdoor is inductie koken energiezuiniger dan koken op gas.

Nostalgie

Terug naar de erwtensoep. Een pan op het vuur met soep ziet er een stuk gezelliger uit dan op een inductiekookplaat. Vandaar dat mensen automatisch denken dat de soep minder goed smaakt wanneer je deze klaarmaakt op een inductiekookplaat. Vergelijk het maar met wijn met een schroefdop of wijn met een houten kurk. Die met een houten kurk smaakt volgens mensen beter, terwijl dat helemaal niet zo is.

Aan de slag met die ouderwetse erwtensoep

Probeer het uit en kom erachter dat de smaak precies hetzelfde is. Snert is heerlijk wanneer het buiten koud is. Zeker na een dag hard werken of wanneer je een stevige wandeling hebt gemaakt. Het recept is eenvoudig, maar kost tijd. Maak daarom een grote pan zodat je nog wat porties in kan vriezen.

Wat heb je nodig?

  • 250 gram spekjes
  • 220 gram groene spliterwten
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 aardappel
  • Klein stukje van een knolselderij
  • Bladselderij of maggi 
  • 1 rookworst
  • Zout en peper
  • Olijfolie

Hoe maak je het?

Eerst kook je de spliterwten gaar. Doe ze in een pan met 1 liter water en breng aan de kook. Ondertussen snij je de knoflookteentjes, de ui en prei fijn. Maak de aardappel en knolselderij schoon en snijd deze in kleine blokjes van ongeveer een centimeter. De spekjes bak je apart. Gebruik daarvoor een eetlepel olijfolie. Voeg wanneer ze beginnen te kleuren de wortel, aardappel, prei en knolselderij toe. Stoof de groenten met de deksel er los op totdat de groenten gaar zijn.

 In de tussentijd kan je de rookworst in plakjes snijden en de bladselderij en maggi fijnsnijden. Voeg de groenten en spliterwten samen met het vocht en breng het geheel aan de kook. Is de soep te dik dan kan je nog wat water toevoegen. Als laatste doe je de rookworst, de bladselderij en de maggi erbij. Breng de soep verder op smaak met zout en peper. Eet smakelijk!

Extra genieten 

Soep is lekker, maar betekent gespetter op de tegels van je keuken. Voorkom urenlang poetsen en schaf een muurbeschermer aan. Ze zijn er in allemaal leuke prints. Ga voor een effen look of kies voor bloemen en planten. Ook een eigen foto met tekst is mogelijk. Het is een leuke toevoeging voor de keuken en zoals gezegd gaat het schoonmaken van de keuken een stuk gemakkelijker. Zo geniet je nog meer van je erwtensoep op inductie. 

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken! Doordat ze ook veel ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatie specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix