Een zuinige en duurzame keuken met inductiebeschermer én deze tips

25-05-2022 | Algemeen

Iedereen heeft wel gemerkt dat alles steeds duurder wordt, van de vaste lasten tot de boodschappen. En dat de aarde onze massale aanwezigheid niet meer tolereert is ook steeds duidelijker. De hoogste tijd dus voor iedereen om de knop om te zetten en voor een duurzamer leven te gaan om je ecologische voetafdruk te verkleinen. In de keuken valt een hoop winst te behalen als je het graag wat milieuvriendelijker wilt aanpakken, en je geen dief van je eigen portemonnee wilt zijn. Maar hoe doe je dat?

Koken op inductie meest duurzaam

Steeds meer mensen kiezen ervoor om het gasfornuis gedag te zeggen en de stekker in het stopcontact te stoppen voor hun elektrische kookplaat. Als je dan ook nog kiest voor een inductiekookplaat kook je op de zuinigste manier, want de inductiekookplaat verbruikt het minste energie. Heb je ook nog zonnepanelen op je dak liggen die energie opwekken dan bespaar je helemaal. Daarbij is een inductiekookplaat ook heel snel en makkelijk schoon te maken en kookt hij net zo goed en eenvoudig als een gasfornuis. Een goede manier om te verduurzamen is door zuinig te zijn op je spullen en waar mogelijk slijtage en schade te voorkomen. Met een inductiebeschermer hou je je inductiekookplaat langer mooi, schoon en bescherm je hem tegen schade. Waarmee je de levensduur van je kookplaat verlengt en dus bespaart op grondstoffen en kosten.

Energie- en waterbesparende kraan

Ook de prijs van water gaat steeds iets verder omhoog. Nou komen we in Nederland (nog) niet snel watertekort, maar in de steeds heter wordende zomers wordt het soms toch een beetje penibel en bovendien is het natuurlijk sowieso goed om zuinig te zijn met water. Een goede investering in de keuken is dan een energie- en waterbesparende kraan. Ook kun je heel makkelijk zelf water besparen in de keuken door bijvoorbeeld het water op te vangen wanneer je wacht op de overgang van koud naar warm water, in plaats van het gewoon weg te laten spoelen. Hiermee kun je later prima de planten water geven, je aardappels koken of een kopje thee van zetten.

Duurzaam koelen

Ook als het over je koelkast gaat kun je flink besparen. Is je koelkast bijna aan vervanging toe, dan kun je investeren in een energiezuinige koelkast. Je bent meer geld kwijt voor de aankoop van zo’n koelkast met een energiezuinig label, maar uiteindelijk bespaar je ook flink door de langere levensduur en het zuinige verbruik aan energiekosten. En kies je voor een koelkast met een energiezuinig label en een handig vershoudvak dan bespaar je ook nog op groentes en fruit, die daarin langer houdbaar blijven. Goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

Vroeger was alles beter?

Je hoort het de iets oudere mens wel eens zeggen. En uiteraard zijn er een heleboel ontwikkelingen geweest waar we allemaal heel blij mee zijn, maar ergens hebben ze wel een punt. Vooral als het om milieuvriendelijk consumeren gaat was het vroeger toch wel een stuk beter. Kijk maar eens naar al het plastic in de supermarkten. Maar we zijn vooral ook een beetje verwend en lui geworden met zijn allen. De meeste mensen gooien hun was standaard in de droger, ook als het gewoon lekker buiten zou kunnen droger en velen beschouwen de vaatwasser als hun beste vriend, terwijl even afwassen zo’n 60% minder energie verbruikt. Het verschil is dat we er een beetje moeite voor moeten doen. Niks mis mee en lekker mindful zulke klusjes. Dat afwassen doe je natuurlijk wel met een duurzame afwasborstel. Muziekje erbij aan en alles staat zo weer in de kast.

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken! Doordat ze ook veel ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatie specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix