5 tips om je Inductie Beschermer langer mooi te houden

27-03-2023 | Algemeen

Koken op inductie is de toekomst. Steeds meer mensen hebben dan ook zo’n mooie, gloednieuwe inductiekookplaat in hun keuken. Maar hoe zorg je er nou voor dat die mooie kookplaat zo prachtig blinkend schoon blijft en hoe voorkom je krassen? En hoe maak je hem nou het beste schoon? Je leest het hieronder. 

Krassen voorkomen op je kookplaat

Ok, we gaan je eerst even uit de droom halen. Krassen kun je eigenlijk nooit helemaal voorkomen op een kookplaat. Tenzij je hem nooit gaat gebruiken. Maar vooral wanneer je je huis deelt met anderen (lees, onhandige en nonchalante pubers of onnadenkende mannen) dan is de kans groot dat er op een gegeven moment een beschadiging op zal treden. Balen, maar dat is het leven. Toch wil je onnodige beschadigingen natuurlijk zoveel mogelijk beperken. Dat is wel goed mogelijk, vooral als je jezelf (en je huisgenoten) een aantal dingen aanleert tijdens het bereiden van een maaltijd en het schoonmaken van de kookplaat. 

  1. Check je pannen

 Zo is het in ieder geval belangrijk dat je ervoor zorgt dat je altijd kookt met pannen die ook daadwerkelijk geschikt zijn voor de inductiekookplaat. Klinkt als een open deur, maar het zal je verbazen hoeveel mensen dit ‘vergeten’. Sta je in de startblokken om te gaan koken? Veeg dan voor je de pannen op de plaat zet de onderkant even af met een schoon doekje. Dan voorkom je dat er kruimels of etensrestjes onder op de pan zitten die vervolgens krassen veroorzaken op de kookplaat of er zelfs inbranden. 

  1. Til je pannen op

Wat je ook vooral niet moet doen is met de pannen schuiven op de kookplaat. Ook dit kan namelijk lelijke krassen geven. Til de pan voorzichtig op met pannenlappen om de pan van het pitje te halen. 

  1. Krassen voorkomen met de Inductie Beschermer

Tijdens het koken is het belangrijk om krassen te voorkomen. Maar de kookplaat kan net zo goed krassen oplopen als hij niet gebruikt wordt. Bijvoorbeeld omdat iemand hem gebruikt als een verlengstuk van het aanrecht. Dat kan wel, maar dan is het belangrijk dat je de kookplaat beschermt met een mooie Inductie Beschermer. Deze kun je precies op maat laten maken, zodat hij jouw kookplaat volledig beschermt. Zo voorkom je dat de kookplaat vies wordt of stof aantrekt als je hem niet gebruikt. En je kunt er gewoon even iets bovenop zetten zonder dat je kookplaat krassen krijgt. De Inductie Beschermer is daarnaast ook een stijlvolle accessoire in jouw keuken. Je kunt namelijk kiezen voor een chique Inductie Beschermer van leer, of voor een Inductie Beschermer met een mooie print die past bij jouw smaak en inrichting van je keuken of bij het seizoen. Je kunt zelfs een Inductie Beschermer personaliseren met jouw eigen ontwerp

  1. Koken op een schone kookplaat

Ook is het belangrijk dat de kookplaat schoon is voor jij erop gaat koken. Want anders heb je alsnog kans dat je een pan bovenop kruimels of etensresten zet, met alle gevolgen van dien. Het kan namelijk krassen veroorzaken, maar voedselresten kunnen ook inbranden, wat behoorlijk lastig is om weer schoon te maken, zonder de kookplaat te beschadigen. Kookt een pan over? Dan is het ook belangrijk dat je dit meteen opruimt met een keukenpapier of andere zachte droge doek. 

  1. Welke schoonmaakmiddelen voor de inductiekookplaat?

Allereerst een algemene tip. Het is heerlijk om lekker lang uit te buiken en soms wil je het liefst al het poetswerk in de keuken laten wachten tot de volgende dag. Heel begrijpelijk na een lange dag, maar voor je kookplaat is het niet zo goed. Hoe langer etensresten op de kookplaat blijven zitten, hoe lastiger het schoon te maken is, zonder de kookplaat te beschadigen. Maak de kookplaat daarom schoon zodra hij is afgekoeld. Het is belangrijk dat je daarbij de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt. Want gebruik je bijvoorbeeld een schuursponsje of soda, dan kun je je kookplaat onherstelbaar beschadigen. Kies in plaats daarvan voor een zachte microvezeldoek voor een streeploos en glanzend effect. Schoonmaken kun je het beste doen met een speciaal daarvoor bestemde kookplaat reiniger, bijvoorbeeld een kookplaatreiniger van HG en een vochtige zachte doek. Even na drogen met een keukenpapiertje of microvezel doek en hij glanst weer als vanouds. 

Wil jij zo lang mogelijk genieten van een smetteloze en glimmende kookplaat? Check dan onze prachtige collecties en kies jouw favoriete Inductie Beschermer. 

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken! Doordat ze ook veel ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatie specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix