Zo maak je een houten snijplank goed schoon

20-04-2022 | Algemeen

Een houten snijplank is een duurzaam product, mits je deze goed onderhoudt. Het is belangrijk bacteriën er ver vandaan te houden. Daarom is regelmatig goed schoonmaken een must. Hoe doe je dat?

In de keuken wordt gekookt, gebakken, gewokt, geschild, gehakt en gesneden. Een veelheid aan handelingen waarvan je er een groot aantal vrijwel dagelijks doet. Hygiëne speelt hierbij een belangrijke rol.

Zo gebruik je dagelijks een schoon vaatdoekje, en was je deze op minimaal 60 graden uit. Dat doe je ook met theedoeken. Onze prachtige theedoeken met bijzondere prints zijn prima in de wasmachine op 60 graden schoon te wassen. 

Groenten zitten soms vol zand en moeten zorgvuldig gespoeld, knoflook snij je niet op dezelfde plank als waarop je een boterham smeert en met vlees moet je misschien nog wel het meest zorgvuldig omgaan als het gaan om schone handen, schone schalen en schone plankjes. Met andere woorden; Er zijn meer gebruiksvoorwerpen die goed schoongehouden moeten worden, met name de snijplanken. Het is aan te raden om voor vlees, brood en groenten verschillende planken te gebruiken. Je gebruikt voor al deze voedingsmiddelen dan steeds diezelfde plank.

Bescherm de achterwand met een muurbeschermer

Vooral houten snijplanken zijn geliefd. Met name van die grote ouderwetse snijplanken. Die staan stoer en werken fijn. Veel mensen zetten ze achter of naast het fornuis. Eigenlijk wordt dat afgeraden omdat spetters die tijdens het koken ontstaan, dan juist op die planken gaan zitten. En je denkt er dan niet bij na, als je de plank niet gebruikt, deze na het koken schoon te maken, wat eigenlijk dan wel zou moeten. Bescherm daarom je achterwand met een muurbeschermer in plaats van die planken.

Gebruik je de planken wel, voor het snijden van groenten of het smeren van een boterham, dan moeten ze altijd na gebruik goed schoongemaakt worden. Dat doe je regelmatig door ze af te nemen of af te wassen. Altijd met de hand, nooit in de afwasmachine.

Gebruik daarvoor niet te veel water, want dan gaat het hout splijten en in de kieren kunnen bacteriën zich ophopen. Dep de plank droog en laat hem staand verder drogen. Nooit liggend.

Regelmatig de snijplank ontsmetten

Eens in de zoveel tijd, bijvoorbeeld elke twee maanden, kun je houten snijplanken het beste ontsmetten. Dat doe je door een houten plank te besprenkelen met witte azijn. Je kunt ook kiezen voor citroensap. Strooi op de azijn of citroensap nog eens flink wat (zee)zout, wrijf het er een beetje in, en laat het daarna ruim twintig minuten inwerken. Wrijf de zout ervan af door een beetje te schrubben, en spoel de houten plank daarna af. Wrijf deze droog met een schone doek. Je kunt de houten plank vervolgens inwrijven met wat zuivere olie. Doe dat niet met olijfolie want dat gaat op een gegeven moment plakken. Daar wordt de plank niet schoner van. Kies liever voor bijvoorbeeld amandelolie. Er bestaat ook speciale snijplankolie. Op deze manier is de plank bacterievrij, schoon en fris en weer klaar voor gebruik.

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken! Doordat ze ook veel ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatie specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix