Kunstenaar Piet Zwart creëerde de allereerste Bruynzeelkeuken. Bijzonder? Ja, want hij doorzag hoe je een keuken zo functioneel en praktisch mogelijk moest inrichten. De keuken was er al in de jaren dertig van de vorige eeuw en in de jaren zestig vonden mensen deze heel gewoon. Vooral toen de ‘moderne’ keuken zijn intrede deed, leek de eerste Bruynzeelkeuken voor oubollig door te gaan. Tegenwoordig raken mensen weer lyrisch van de Piet Zwart keuken. Hoe zit dat?
Vlak na de oorlog was de keuken niet meer dan een kleine ruimte om het eten in klaar te maken. De efficiëntie ervan was ver te zoeken. Bij Bruynzeel, van oorsprong een timmerbedrijf, bogen ze zich erover. Met name zoon Cornelis wilde vernieuwen en als hij via zijn buurman kunstenaar Piet Zwart tegenkomt, gaat het los.
Gefascineerd door kunstbeweging De Stijl (o.a. Piet Mondriaan) gaat Zwart aan de slag en in 1938 is de keuken van Piet Zwart een feit. Hij ontwerpt de allereerste Bruynzeel keuken. Vanaf die tijd is ‘de Piet Zwart keuken’ een fenomeen. Dat lijkt tientallen jaren later weer vergeten te zijn, maar wat schetst de verbazing van keukenfabrikanten; de Piet Zwart keuken is weer aan een opmars bezig.
In grote aantallen en betaalbaar
Wat Piet Zwart in zijn tijd doet is goed naar de maatvoering van Hollandse keukens kijken én de manier waarop de vrouw (in die tijd) de keuken gebruikt. Daarop baseert hij zijn ontwerp dat functioneel en praktisch moet zijn. Zijn opdrachtgever meent dat de keuken in grote aantallen moet kunnen worden geproduceerd voor een betaalbare prijs.
Zwart weet daar raad mee en ontwerpt losse elementen in standaardmaten. Zo kan er in elk denkbare ruimte een Bruynzeelkeuken worden geplaatst. De ene keer met meer elementen, de andere keer met minder. Daarnaast voegt hij er alle mogelijke praktische andere elementen aan toe als lepelhouders, roosters, lades, rekjes en uitschuifbare planken. De kleur, varengroen genoemd, wordt er door Bruynzeel zelf aan toegevoegd. De keuken blijkt een schot in de roos.
Slechts een Inductiekookplaat eraan toevoegen
Inmiddels is de keuken weer enorm populair, noem het vintage. Wordt er zo’n keuken in een woning aangetroffen, dan wordt iedereen daar lyrisch over. Dan heb je weliswaar nog een moderne inductiekookplaat nodig om de keuken naar de huidige tijd te trekken, maar de rest blijkt nog altijd functioneel. Er zijn veel liefhebbers voor.
De jaren dertig keuken blijkt dus dopnieuw een hit en wordt zelfs opnieuw gemaakt, voorzien van moderne gemakken. Het befaamde lepelrekje en de glazen bakken voor ingrediënten zijn er nog steeds. Plaats hier een moderne inductiekookplaat bij, die je overdag mooi afdekt met een inductiebeschermer, en je hebt een keuken van nu met de allure de van toen. Geen bling bling keuken, maar een functionele trendy keuken die inmiddels bewezen heeft dat ze de tand des tijds kan doorstaan. Deze keuken raakt misschien over een tijdje weer uit de mode, maar dat deert de liefhebbers niet. Trend of niet, de Piet Zwart keuken is een blijvertje.