Een huis zonder keuken is ondenkbaar. Toch is de keuken echt iets van ‘onze tijd’ en is deze belangrijke ruimte nog altijd aan verandering onderhevig.
De geschiedenis van de keuken kent een rijke ontwikkeling. Een huis zonder keuken kun je je niet voorstellen. Toch was de keuken ooit niet meer dan een vuurplaats waar voedsel werd bereid. Niet binnenshuis, maar op een pleintje, een binnenplaats. De oude Grieken wisten ware kook-patio’s te creëren die later veranderden in kookplaatsen die binnen in het huis gelokaliseerd waren, maar de ruimte behoorlijk donker en rokerig maakten.
Vuur in de woning was tot de komst van een schouw niet zonder risico’s. Voor de veiligheid ontstond langzaam het fornuis met een rookafvoerkanaal. Toen in de negentiende eeuw het gas zijn intrede deed behoorde rook in de keuken tot het verleden. Vanaf 1930 kwam er ook nog eens de mogelijkheid tot elektrisch koken.
Keuken met een functionele indeling
In al die jaren van ontwikkeling was de keuken zeker niet altijd een aparte ruimte. Er werd in de ruimte waar het eten werd klaargemaakt volop geleefd en vaak ook nog geslapen. Pas veel later werd de keuken een aparte ruimte en werd er nagedacht over een functionele indeling. In Nederland was het vooral Piet Zwart die in 1939 de bekende Bruynzeel keuken ontwikkelde. Na de Tweede Wereldoorlog zette de ontwikkeling van de keuken met alle nieuwe mogelijkheden van kastjes en apparatuur zich verder door.
Er ontstonden ook meer varianten als het om een keuken gaat. De lange rechte keuken, de L-vormige keuken, de U-keuken. Het waren allemaal opstellingen waaruit gekozen kon worden, passend in een bepaalde ruimte. Het kookeiland was in de jaren zeventig al een hit en verdween later weer van het toneel. Inmiddels is het kookeiland weer helemaal terug van weggeweest.
Keuken mag mooi zijn
Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is de keuken een ruimte in onze huizen die volop onze aandacht vraagt. We willen de ruimte niet alleen functioneel inrichten, maar vooral ook designwaardig. Een keuken mag mooi zijn.
De keuken bestaat niet louter meer uit een plaats om te koken, maar ook om er spullen op te bergen en het eten in voor te bereiden. Er is behoefte aan werkoppervlak, opslagruimte en een goed werkend fornuis. Zowel de landelijke keuken als de strakke moderne keuken zijn mogelijkheden. En alles wat daartussen zit. Iedereen kan een persoonlijke keuken creëren.
Inductie Beschermer houdt de kookplaat schoon
Het fornuis is een eyecatcher geworden. Groot en ruim en het liefst makkelijk schoon te houden. Aangezien het gas van het toneel aan het verdwijnen is, verdwijnen ook grote kookpitten en is het inductiekoken echt iets van deze tijd. Om de keuken een strak uiterlijk te geven, dekken we deze inductiekookplaat af met een inductiebeschermer met een passende print. Niets zal het uiterlijk van de keuken verstoren en het schoonhouden ervan wordt steeds gemakkelijker.
Keuken is weer het hart van het huis
Op deze manier laten we bovendien zien dat we investeren in onze keuken die net als in de tijd van de oude Grieken het hart van het huis is. Daarmee zijn we terug bij af, met dat verschil dat we leven in een heldere, lichte en mooi vormgegeven keuken. Dit in tegenstelling tot de rokerige donkere ruimtes waar in de oudheid het eten in klaargemaakt werd. Met aandacht voor design en vormgeving is de keuken een fijne ruimte geworden waar we niet alleen koken, maar ook samenkomen om vriendschappen te beslechten, huiswerk te maken, te werken en natuurlijk samen te eten.