Modern country-koken: traditioneel fornuis voorzien van inductiekookplaat

20-10-2021 | Algemeen

Naast de strakke moderne keuken met een verzonken inductiekookplaat in het werkblad, bestaat ook nog altijd het traditionele fornuis, laten we het een Engels fornuis noemen, dat in een echte woonkeuken thuishoort. Vroeger werd deze op hout gestookt, maar inmiddels bestaan er ook exemplaren waar je middels inductie op kunt koken. Zo gaat modern koken goed samen met het traditionele koken op en in zo’n bijzonder groot fornuis.

Een woonkeuken is een wens van velen. Een ruime keuken met een tafel erin en genoeg ruimte om er samen te komen met de familie en te koken. Het zal om die reden zijn dat veel Engelse keukens vaak tot de verbeelding spreken. Want juist die keukens, vooral in oorspronkelijke cottages en landhuizen, zijn ruim en sfeervol. Dan staat er vaak ook zo’n enorm groot fornuis dat veel mensen aanspreekt. 

In films zie je zo’n fornuis nog wel eens voorbijkomen, en ook in Engelse woonprogramma’s zoals het bekende Escape to the country, dat ook in ons land regelmatig wordt uitgezonden, tref je de befaamde fornuizen vooral in huizen op het platteland. Zo’n fornuis, voorzien van een reeks ovens en twee grote warmtebronnen bovenop, geeft een keuken niet alleen die authentieke sfeer, maar ook warmte want het oorspronkelijke fornuis staat dag en nacht aan.

Koken op een groot Engels fornuis

Dat is de reden dat er soms boven zo’n fornuis een rek hangt waar de frisgewassen theedoeken boven te drogen hangen, evenals sokken of hemdjes. Maar ook wanten en handschoenen worden lekker warm als je ze even over het fornuis hangt, voordat je ze aantrekt en naar buiten gaat. Kortom; zo’n fornuis kan heel comfortabel zijn en dan hebben we het nog niet eens over de manier van koken gehad, wat al even gemakkelijk is op zo’n groot Engels fornuis. 

Iedere oven heeft een eigen temperatuur en in no time heb je in de gaten waar je het beste de aardappels in kunt laten garen of de gehaktballen. Met een reeks aan ovens kun je bovendien veel tegelijk klaarmaken en er is geen open vuur, waardoor het koken heel veilig is. De twee grote warme platen bovenop verschillen ook in temperatuur. Op de een kun je bakken, op de ander iets laten sudderen. Pannenkoeken bakken kan gewoon op zo’n plaat.

Van hout, olie en gas naar inductie

Het was overigens een Zweed die in 1922 een van die bekende traditionele fornuizen uitvond. Deze deed al snel z’n intrede in de woonkeukens in Engeland en daar werd het fornuis enorm populair vooral doordat het gietijzeren fornuis altijd op temperatuur was en tegelijkertijd de ruimte verwarmde. De fornuizen worden inmiddels over de hele wereld verkocht.

In vroeger tijden werd zo’n fornuis op hout gestookt. In de jaren zestig konden de ovens ook op gas en olie worden gestookt en inmiddels zijn er ook elektrische exemplaren. Volgens kenners zijn de bak- en kookresultaten nog altijd hetzelfde, maar bieden deze grote fornuizen meer bedieningsgemak en mogelijkheden en zijn ze zuinig. Ze staan dan niet altijd meer aan, want dat zou te veel energie kosten. Ze zijn van een ruime inductiekookplaat voorzien. Zo’n prachtig fornuis kan vervolmaakt worden met een inductiebeschermer die de plaat stofvrij houdt. Misschien eentje met een print erop van een Engels landhuis? Al met al wordt het koken op een traditioneel fornuis op deze manier toch van deze tijd. De elektrische manier van koken draagt bij aan de duurzame keuken.

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken! Doordat ze ook veel ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatie specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix