Hoe de theedoek aan zijn naam kwam

16-03-2022 | Algemeen

Je staat niet dagelijks stil bij de theedoek als keukenaccessoire, maar aan elk product is een verhaal verbonden. Ook aan de theedoek, die zijn naam te danken heeft aan deftige dames en keurige huisvrouwen.

Stel je een groot landhuis voor met een enorme tuin rondom, met fraaie kamers, hoge plafonds en sierlijke meubels. De keuken werd gebruikt door personeel en niet door de eigenaar en eigenares van het landhuis zelf. Het personeel hield het landhuis draaiende, kookte de maaltijden en serveerde de thee. Over die thee moeten we het even hebben. Die werd geserveerd in de salon, op een prachtig dienblad en met name in kwetsbare porseleinen kopjes. Zo ging dat in de achttiende en negentiende eeuw. Wie de serie Downton Abbey kent, ziet het in meerdere scènes voorbijkomen.

Geen grove handen van dienstmeiden aan theekopjes

Nu blijkt uit verhalen dat dat personeel die deftige kwetsbare kopjes niet afwaste, maar de freule dat zelf deed. Ze vonden de handen van de dienstmeiden daar te grof voor. Bovendien vonden ze die grove doeken uit de personeelskeuken ook maar niks. Ze wasten de kopjes zelf af in warm water in een theebuffet. In de keuken kwamen ze natuurlijk niet. Het afdrogen zelf gebeurde met een fraaie damasten doek die de naam theedoek kreeg. En dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven.

Nette huisvrouwen gebruiken verschillende doeken

Er is nog een andere verklaring en die luidt dat huisvrouwen vroeger zorgvuldiger met de vaat omgingen dan we tegenwoordig doen. We gebruiken de theedoek tegenwoordig voor van alles. We drogen er net zo makkelijk een pan mee af als een theekopje. Dat zou een nette huisvrouw nooit doen. Die gebruikt voor de pannen een aparte doek en voor de kopjes weer een andere, een theedoek.

Hoe het ook zij, beide theorieën lijken aannemelijk en het idee van een aparte doek voor het afdrogen van glazen, een voor theekopjes en eentje voor pannen, is zo gek niet. Dat houdt alles mooi schoon en zuiver.

Je kunt niet genoeg theedoeken hebben!

Met andere woorden; je kunt niet genoeg theedoeken hebben. In kleuren die passen bij de keukeninrichting. Wij bieden ze ook aan met prachtige voorstellingen erop. Fraaie dessins, zoals die van een Frans dorpje in de Provence, geven de keuken sfeer. De theedoeken zijn van honderd procent katoen gemaakt en een aantal ervan zijn voorzien van een handige lus.

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken! Doordat ze ook veel ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatie specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix