Een ingebouwde inductiekookplaat biedt een strak en modern uiterlijk, maar je kunt ook kiezen voor een inductiefornuis. Een losstaande unit die je kunt plaatsen waar je maar wilt. Over de modulaire keuken.
Bij een nieuwe keuken kun je je hoofd breken over het aantal kastjes, de kleur van de frontjes, het materiaal voor het werkblad en de keuze voor apparatuur. Voor die laatste geldt ook nog: wordt die apparatuur ingebouwd of kies ik voor losse apparatuur?
Voor beide is wat te zeggen. Het is een kwestie van smaak en de manier waarop je een keuken wilt indelen. Soms past een fraaie losse koelkast beter dan een ‘onzichtbare’ inbouwkoelkast. Dat is bijvoorbeeld bij een keuken in retrostijl het geval. Een retro koelkast is dan de eyecatcher in de keuken en kan op allerlei plekken staan. Lekker flexibel en vooral heel leuk.
Inductiebeschermer over inbouwkookplaat
Kies je voor een moderne en strakke keuken dan is het fraai om bijvoorbeeld de kookplaat in te laten bouwen. Een inductiekookplaat is de meest moderne kookplaat met een strak uiterlijk. Kies je ervoor daar overdag een inductiebeschermer overheen te leggen, dan vergroot je daarmee niet alleen je werkblad en houd je je inductiekookplaat schoon, maar geeft het een nóg strakker uiterlijk.
Inductiefornuizen met meerdere ovens
Kies je voor een minder strakke keuken met een speelser uiterlijk, dan zijn losse keukendelen en losse apparatuur een fraaie oplossing. Zo’n modulaire keuken bestaat uit kasten die je naast elkaar kunt plaatsen. In dit geval past ook een los fornuis prima. Een groot fornuis met aan de onderzijde een oven. Soms zelfs meerdere ovens, een grill- hetelucht en -multifunctionele oven, wat een fornuis echt body geeft. Deze stijl past heel goed bij een landelijk ingerichte keuken. Vaak wordt dan aan een gasfornuis gedacht, maar er zijn prachtige inductiefornuizen verkrijgbaar. Je kunt deze plaatsen waar je maar wilt.
Keukenopstelling naar wens
Als je zo’n fornuis combineert met losse keukenunits creëer je een flexibele keuken in een heel eigen stijl. Met de verschillende onderdelen kun je variëren zoveel als je wilt, passend in de ruimte. Soms staan de kasten zelfs op wieltjes, waardoor je ze nog makkelijker verplaatst en een opstelling naar wens kan creëren. Zo maak je een heel persoonlijke keuken.
Ga bij een modulaire keuken altijd uit van een basis. Kies waar het deel met water komt (spoelbak) en waar het kookgedeelte komt te staan. Dat zijn de uitgangspunten waar je de juiste aansluitingen voor moet hebben. Vervolgens kun je naar hartenlust variëren met kasten met deurtjes en lades. Soms past zo’n modulaire unit niet precies binnen de twee muren, dan vul je aan met nog een extra kastje of je laat het op een andere manier ‘opvullen’. Je kunt het natuurlijk ook gewoon zo laten. Modulair is modulair. En wie weet maak je het jaar daarop weer een andere opstelling of verhuis je alle keukenonderdelen mee naar een volgend huis. Want dat kan natuurlijk!
Een bijkomend voordeel van een modulaire keuken is dat je kapotte onderdelen altijd makkelijk kunt vervangen. Dat is bij inbouw soms lastig. Je kunt ook makkelijker keuzes maken qua kosten. Als jouw voorkeur uitgaat naar een fraai inductiefornuis en je daarom bezuinigt op de koelkast, dan kan dat prima. Die koelkast kun je na een tijdje sparen dan vervangen door een ander exemplaar. Je kunt deze immers makkelijk verplaatsen en vervangen.