Elektrisch koken zichtbaar op je energierekening in kWh

8-06-2022 | Algemeen

Overstappen van koken op gas naar elektrisch koken wordt flink gestimuleerd. Hoe minder gas we verbruiken hoe beter. In dat geval daalt je gasverbruik, en stijgt het verbruik van elektra. Uitgedrukt in kWh. Wat betaal je dan eigenlijk?

In de media tref je veel berichten en informatie over gas en de gasprijzen. Dat deze hoog zijn en dat dat een goede reden is om er zuinig mee om te gaan of, beter nog, er zo min mogelijk gebruik van te maken, mag duidelijk zijn. Veel mensen stappen over op elektrisch koken met name op inductiekoken.

Dat betekent uiteraard wel dat je dan meer elektra gebruikt, maar dat is nog altijd goedkoper dan gas. De prijs wordt bepaald door het aantal kWh dat je gebruikt. KWh is een hoeveelheid stroom, de afkorting staat voor kilowattuur. In september 2021 lag de prijs daarvan rond de 22 cent, inmiddels gaat dat richting de 50 tot 70 cent (maart 2022).  Het is de energieleverancier die deze prijs bepaalt.

Waar bestaat kWh uit?

Een kWh is een abstract begrip. Laten we eens kijken waar een kilowattuur uit bestaat. Dat is vooral uit energiebelasting, een bedrag dat wordt bepaald door de overheid. Dan is er ODE, een belasting die je betaalt voor de ontwikkeling van duurzame energie. Beide bedragen worden bij elkaar opgeteld en vervolgens wordt daar een btw-tarief van 21 procent over betaald. Vanaf 1 juli 2022 tot aan het einde van dit jaar betaal je 9 procent btw over het stroomtarief. Dat is ingevoerd om de hoge stroomkosten wat in te perken. Over de energiebelasting zelf moet je dan wel nog 21 procent belasting betalen.

Als je overigens een dubbele of slimme meter hebt, betaal je in de daluren (tijdstip afhankelijk van de regio waar je woont) een lager tarief per kWh. In de piekuren ligt het bedrag dan weer wat hoger dan het standaardbedrag.

De energiebelasting op stroom is sinds begin dit jaar (2022) verlaagd (die van gas verhoogd). Dat is wat er bedoeld wordt met de heffingskorting. De energiebelasting betaal je aan de energieleverancier. De energiebelasting wordt jaarlijks vastgesteld, je kunt deze zelf niet aanpassen. 

ODE betekent Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie. Deze heffing, die deel uitmaakt van de wet belastingen op milieugrondslag, bestaat sinds 2013. Dit bedrag wordt gebruikt om de productie van duurzame energie te kunnen betalen. Omdat met ODE je energierekening stijgt, is het de bedoeling de consument ook extra bewust te maken van het feit dat je zuinig met energie om moet gaan. Het bedrag dat de consument bijdraagt, wordt via de energierekening van stroomverbruikers door de energieleverancier afgedragen aan de belastingdienst. Je betaalt hier overigens ook 21 procent belasting over. Het bedrag aan ODE is bij iedere energieleverancier hetzelfde.

De hogere tarieven wordt dit jaar enigszins verlaagd door de vermindering energiebelasting. Dat bedrag wordt in mindering gebracht op je energierekening. Het gaat om een extra verlaging van 266,21 ten opzichte van vorig jaar.

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken! Doordat ze ook veel ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatie specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix