De voors- en tegens van het keukeneiland

1-09-2021 | Algemeen

Een eiland in de keuken is tegenwoordig een belangrijk aspect bij de indeling van de keuken. Veel mensen hebben graag zo’n extra werkplek, een plek om te koken of om er een spoelbak te plaatsen. Eigenlijk was er heel vroeger ook al zoiets. 

Een keukeneiland in de keuken is een veelgehoorde wens. Een plek in het midden van de keuken waar je aan kunt werken, koken of de vaat kunt doen. Eigenlijk is het vergelijkbaar met keukens van vroeger tijden waarin in het midden een grote hoge tafel stond om aan te werken. In kostuumfilms zie je nog wel eens keukenpersoneel en bedienden in zo’n keuken het deeg voor het brood of het beslag voor een pudding bereiden. Je zou het kunnen beschouwen als de voorloper van het eiland. 

Houd een meter vrij rondom het eiland

Inmiddels willen veel mensen niets liever dan zo’n eiland, hoe groot de keuken ook is. Met gemiddeld een meter bewegingsruimte rondom kun je al een keukeneiland creëren, rekening houdend met de ruimte die ervoor is. Je laat geen enorm eiland in een kleine keuken plaatsen, maar dan juist een eiland met een kleiner oppervlak. Die ene meter rondom is het minimum dat er nodig is aan loopruimte en ruimte om kastjes goed open te kunnen doen.

Elektrisch koken is makkelijker aan te leggen 

Als water, gas of elektra kunnen worden aangelegd op de plek waar je een keukeneiland geplaatst wilt hebben dan is er veel mogelijk. Omdat steeds meer mensen tegenwoordig overstappen op elektrisch koken zoals met een inductiekookplaat, is het omleggen van gasleidingen niet langer nodig. Dan scheelt veel werk. Een afzuigkap erboven is verstandig, maar kan tegenwoordig ook worden weggewerkt in het kooktoestel zelf. Dan is deze aan de zijkant of achterkant ervan geplaatst. 

Kookplaat beschadigt niet met inductiebeschermer

Dek overdag de inductiekookplaat mooi af met een inductiebeschermer en de keuken ziet er fraai en opgeruimd uit en de kookplaat kan niet stoffig worden of beschadigen. De beschermers zijn er in verschillende formaten en met meerdere prints. Je kunt ook zelf een print bedenken door het aanleveren van een foto, een spreuk of een dessin. Er is veel mogelijk om een eigen gezicht aan de keuken te geven. 

Eiland biedt werkruimte

In alle gevallen is het belangrijk bij de plaatsing van een keukeneiland te kijken naar de mogelijkheden en of je er ook op koken wilt. Zonder kookplaat kan zo’n eiland ook als eetbar fungeren, door een deel van het werkblad over te laten steken. Dat zorgt tegelijkertijd voor een extra aanrechtblad en daarmee heb je meer werkruimte. 

Nadeel van keukeneiland

Het nadeel van een keukeneiland? Als je er inderdaad een kookplek van maakt, is het lastiger om er ook aan te zitten. Alhoewel een inductiekookplaat heel veilig is. Als het eiland groot genoeg is, biedt het wel weer mogelijkheden. Wil je er een spoelgedeelte van maken, dan moeten er waterleidingen naar de plek van het eiland gebracht worden. Onderzoek goed of dat mogelijk is. In alle gevallen neemt een eiland natuurlijk plaats in en is het afhankelijk van de ruimte in de keuken of dat past en hoeveel ruimte je uiteindelijk overhoudt voor bijvoorbeeld een eettafel. 

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken! Doordat ze ook veel ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatie specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix