Bijkeuken, overbodige luxe of onmisbaar

25-09-2022 | Algemeen

Soms hebben oude huizen er nog eentje, maar zelden tref je ze aan in een standaard Nederlands nieuwbouwhuis. Wordt daarmee de bijkeuken als een overbodige luxe gezien? 

De utilityroom is in Engelse huizen een ruimte waar niemand van staat te kijken. In Nederland is dat anders. Nieuwbouwwoningen worden zelden voorzien van een bijkeuken, want dat is de Nederlandse benaming. Jammer, want een bijkeuken blijkt best functioneel en handig. Vooral als je veel keukenaccessoires bezit.  

Zo handig kan de bijkeuken zijn

Voorbeeld; je komt thuis met de hond en via de achterdeur wandel je eerst met je viervoeter de bijkeuken in zodat het zand van zijn poten schudt. Soms kun je zelfs de hond in de bijkeuken wassen of in ieder droogwrijven na een regenbui. Scheelt heel wat schoonmaakwerk in de rest van het huis. 

Ander voorbeeld; je kinderen komen thuis van het sportveld. Iedere ouder weet wat dat betekent. Tassen vol met sportwasjes, een berg aan hockey- voetbal- of andere sportschoenen en gewoonweg veel andere troep die ze mee naar huis sjouwen. Dat kan allemaal een plaats krijgen in de bijkeuken. Denk aan een wasmand bij een wasmachine, haken voor sporttassen en een schoenenrek. Scheelt heel wat zooi in een hal of keuken en de sportveld- en kleedkamerluchtjes blijven de rest van de woning ook bespaard. 

Alle schoonmaakproducten krijgen een plaats in de bijkeuken

Zo’n bijkeuken biedt, als je deze slim inricht, ook een reeks kasten waar alle mogelijke keukenaccessoires in kunnen worden bewaard. De voorraad keukenhanddoeken en theedoeken kunnen er netjes in een kastje worden opgeborgen. Grote keukenaccessoires zoals broodbakmachines en sapcentrifuges kunnen er netjes een plaats krijgen, en denk ook aan schoonmaakproducten en schoonmaakdoeken.  

Kortom; met een bijkeuken houd je veel opbergruimte over in de keuken, waar juist het servies, potten en pannen en allerlei andere accessoires een plaats vinden. Op deze manier blijft ook veelal het werkblad in de keuken een stuk rustiger. Je hoeft er immers niet zoveel spullen op kwijt. Die krijgen juist hun plaats in de bijkeuken. Dat geeft letterlijk meer werkruimte. Wat ook al bewerkstelligd werd door gebruik te maken van een inductiebeschermer waardoor je zelfs spullen kwijt kunt op de inductiekookplaat als je deze even niet gebruikt. Kortom; een werkblad kan op deze manier ook echt een werkblad zijn en geen ruimte vol spullen die je eerst moet opruimen of aan de kant moet schuiven om de boontjes te kunnen doppen.

Conclusie: de bijkeuken is een heerlijk functionele ruimte. Tref je een huis met een bijkeuken dan is dat in Nederland wel een luxe, en zeker geen overbodige. 

Over de auteur: Dietrix

Dietrix is de eigenaresse en uitvindster van de originele Inductie Beschermer. Sinds 6 jaar runt zij dit bedrijf en weet inmiddels alles van inductie koken, kookplaten en producten voor je keuken! Doordat ze ook veel ervaring heeft ook in de ontwerp en design wereld – communicatie specialist en grafisch designer van origine – weet ze altijd op creatieve manier weer nieuwe producten te maken en in de markt te zetten. Haar doel: elke keuken stylen en iedere kookplaat beschermen!

Lees hier alle blogs van Dietrix