Koken op inductie

Een inductiekookplaat is een kookplaat die gebruikmaakt van het principe van inductieverhitting. Voor het inductiekoken zijn speciale pannen nodig, waarvan de bodem geschikt is om door inductie verhit te worden. Sommige "gewone" pannen kunnen ook gebruikt worden, mits er in de panbodem magnetiseerbaar materiaal is verwerkt.

Hoe werkt een inductie kookplaat

In een inductiekookplaat zijn elektrische spoelen geplaatst. Deze genereren onder de pan een magnetisch veld met een frequentie van tussen de 25 en 100 kilohertz. Hierdoor gaat er een wervelstroom door de panbodem lopen, die door de weerstand van de bodem wordt omgezet in warmte. Bovendien wordt er warmte opgewekt door magnetische hysterese. Doordat uitsluitend de pan – en niet de kookplaat – verhit wordt, gaat er weinig energie verloren.

 

Inductie koken staat bekend als veilig. De pan wordt weliswaar heet, en daardoor ook de kookplaat, maar na verwijdering van de pan koelt de kookplaat vrij snel weer af. Bij sommigen verschijnt er een waarschuwingssymbool (in de vorm van een H) na het verwijderen van de pan net zo lang tot de kookplaat afgekoeld is. De meeste inductiekookplaten detecteren of er ook daadwerkelijk een pan boven de spoel staat, door te meten of er voldoende energie wordt opgenomen. Als dit niet meer het geval is, wordt er niets verhit en schakelt het apparaat zichzelf uit.

Voordelen van inductiekoken

Inductie is op dit moment het populairste elektrische kooksysteem. Geen wonder, want het systeem heeft veel voordelen!

  • De energie wordt zeer efficiënt gebruikt: er lekt nauwelijks hitte weg.
  • Het hitteveld warmt zeer snel op en koelt snel af.
  • Het hitteveld past zich aan de panbodem aan, dus is niet te groot of te klein.
  • De kookplaat is makkelijk schoon te houden en te beschermen met een Inductie Beschermer.
  • Laat je de pan op een uitgeschakeld hitteveld staan, dan wordt hij nog een tijdje doorverwarmd.

Andere elektrische systemen, zoals halogeen, reageren veel trager. Ze doen er langer over om de inhoud van een pan te verhitten en om de pit na gebruik te laten afkoelen.

 

Een paar nadelen zijn ook te noemen, zoals;

  • Inductiekookplaten zijn de wat prijzige variant van de elektrische kooksystemen.
  • Inductie vergt meer vermogen waardoor je een aparte stroomgroep voor nodig hebt.
  • Je hebt er speciale pannen voor nodig.

De magnetische straling kan een gevaar vormen voor mensen met een pacemaker. Een inductiekookplaat is bij normaal gebruik veilig. Zorg dat hij in goede technische staat is en houd voldoende afstand. De adviezen hiervoor variëren van 30 tot 60 cm afstand. Raadpleeg bij twijfel de pacemakertechnicus.

Kiezen uit inductie kookplaten

De grootste verschillen tussen inductiekookplaten zitten vooral in de functionaliteit: de bedieningsknoppen, de grootte van de kookzones, hoe netjes de hittezone zich aanpast aan de maat van de pan, etc. Veel hiervan kun je zelf uitproberen in de keukenzaak. Neem een pan van je pannenset mee naar de winkel om er zelf mee te testen en zorg vooral ook dat je de plaat in de keukenzaak aan het werk ziet.

Test hoe snel hij een pan water aan de kook brengt, of de hittezone zich goed aan de pan aanpast en of de bediening bevalt.

keramische kookplaat

Een keramische kookplaat werkt op dezelfde manier als een klassieke elektrische kookplaat. En je kunt hierop ook een Inductie Beschermer neerleggen. De warmtespiraal wordt heet zodat de pannen ook warm worden. In tegenstelling tot inductie blijft deze kookplaat relatief lang warm. Ook duurt het langer voordat de kookplaat is opgewarmd. Ook keramisch verbruikt veel energie, het is daarom niet verstandig om een elektriciteitsgroep met andere apparatuur te delen. Wel is deze plaat is een stuk goedkoper als de inductie kookplaat.

Halogeen

Een halogeen verwarmingselement verwarmd de kookplaat, die vervolgens de warmte doorgeeft aan de pan. Net als de bovengenoemde kookplaten is deze plaat makkelijk schoon te houden. En je kunt er een Inductie Beschermer opleggen. Deze vorm van koken heeft veel nadelen. De opwarmtijd is gemiddeld, net iets sneller dat keramisch, zodat je relatief lang moet wachten op je eten.

 

De plaat koelt langzaam af. De gasplaat wordt veel heter dat de bovenstaande kookplaten, dus de kans bestaat dat de etensresten inbranden. Ook is dit de enige elektrische kookplaat die kan slijten, dus moet de plaat om de zoveel tijd worden vervangen. Wel is deze plaat de goedkoopste van de drie.

 

Bronnen: Wikipedia en ConsumentenbondInstagram Style je keuken
een kras en vuilvrije kookplaat


E-mail: info@inductiebeschermer.nl

Tel: +31(0)6 - 48 33 19 25

Shipping to Europe!

Not from the Netherlands?

We ship to all the countries in Europe. Please contact us and we will help you.

Verkooppunten & Showrooms

Wij hebben diverse keukenzaken en winkels waar je de Inductie Beschermer kunt bekijken!

Klik hier voor alle verkooppunten.

 

Ben je op zoek naar een speciale editie, kleur of design, of wil je een grote oplage bestellen?

Neem dan contact met ons op via info@inductiebeschermer.nl